Уикилийкс: САЩ са шпионирали трима френски президенти

10:38, 24 юни 15 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, са били шпионирани от Агенцията за национална сигурност към Белия дом от 2006 до 2012 г.

Разкритието правят едновременно изданията Уикилийкс, Медиапар и Либерасион, съобщава ВВС.

Засега Елисейският дворец няма официална реакция на новия скандал за подслушване, но снощи президентът Оланд свика тази сутрин заседание за съвета за сигурност.

Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс".

Последният документ е с дата 22 май 2012 г., т.е. няколко дни след встъпването в длъжност на Франсоа Оланд. 

Подслушвани били не само разговорите на френските президенти, но и на министри и на френския посланик в САЩ.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента.

В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Съдържанието на разговорите не е изненадващо. През 2008 г., например, Никола Саркози се определя като „единствения, способен да даде решение за финансовата криза” и заявява, че „за пръв път САЩ не са реагирали като лидер в глобалната криза и Франция може да вземе инициативата”. От обкръжението на Сакрози коментираха, че шпионажът е недопустим, още повече между съюзници.

Изтеклите документи за пръв път показват до какво количество информация от най-високото ниво на френската държава е имало достъп американското разузнаване.

Все още не е ясно как са били засичани тези разговори.

Междувременно Белият дом отказа да коментира или да опровергае информациите, според които САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти, съобщи Франс прес.

"Ние не правим коментари по конкретни твърдения, свързани с разузнаването", заявява Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Прайс отбелязва, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина освен ако съществува конкретна и сигурна заплаха за националната сигурност.

"Това важи както за обикновените граждани, така и за световните лидери", казва Прайс.

В разпространено късно снощи писмено изявление, говорителят на Агенцията за национална сигурност на САЩ уверява, че американските спецслужби не се занимават с подслушване на телефонните разговори на френския президент Оланд. По думите на Прайс, контактите на президента Оланд не са и няма да бъдат мишена на разузнавателните служби на САЩ.

Шпионирането между съюзници не е рядкост, коментира Фигаро и припомня за скандала от лятото на 2013 г. след разкритията на бившия консултант на АНС Едуард Сноудън, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван няколко години от американските служби. Малко по-късно се разбра, е френското президентство и френското външно министерство са били подслушвани в продължение на години от германското разузнаване по силата на споразумение за сътрудничество с американските служби.

Говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон заявява пред Асошиейтед прес, че документите са автентични и отбелязва, че предишните разкрития на сайта са се оказвали точни. Говорителят отказал да коментира как "Уикилийкс" е получил документите, но увери, че се очакват още разкрития в близко бъдеще".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама