БСП поиска от президента вето върху промени в Закона за здравното осигуряване

12:34, 24 юни 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на БСП внася искане до президента Росен Плевнелиев, с което настояват той да наложи вето върху приетите на второ четене в пленарна зала промени в Закона за здравното осигуряване. Това съобщиха пред журналисти народните представители от ПГ на БСП Филип Попов, Емил Райнов и Корнелия Нинова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Основанията им, са че "за първи път в този законопроект  се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здравноосигурени без ясни критерии как ще стане това и без финансови разчети". Развитите хипотези от здравния министър Петър Москов гласяли, че в първия пакет ще бъдат социалнозначими заболявания, а във втория - социално незначими.

 "Вероятно той се опитва да разпределя хората на две групи - социално значими и незначими. Това е тежък удар върху здравната осигурителна система в България, която се основава на основните принципи за солидарност и равен достъпи до здравеопазване", каза Райнов. Според Попов с този законопроект пряко се нарушават конституционните права на българските граждани. Социалистът цитира член 52 от Конституцията, който предвижда гражданите да имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване, както и че държавата закриля здравето на гражданите. "С този законопроект тези права не могат да бъдат спазени. В правомощията на президента, съгласно чл. 101 от Конституцията, е да върне за преразглеждане приетите промени обратно в пленарна зала", категоричен е Филип Попов.

По думите на Нинова БСП внася това искане до президента и "от реакцията му ще съдим за това дали той е държавен глава за цялата нация, или отново ще вземе страната на силните". "Загрижен ли е за здравето на народа си или ще взима решение, воден от други мотиви? От рекацията му ще разберем дали Плевнелиев ще спазва върховния закон на държавата - Конституцията", допълни народният представител от БСП.

София Topnovini.bg припомня, че депутатите приеха и текст, с който започва поетапно изравняване на здравната вноска на осигуряваните от държавата с минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. В момента държавата внася в НЗОК здравни осигуровки за децата, пенсионерите, безработните и още няколко социални категории, но не в пълен размер, а половината от дължимата от останалите хора сума. С поправката, която беше приета днес, от 1 януари 2016 г. държавата ще осигурява подопечните си служители на 55% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, и с по 0.5% повече всяка година, докато не се изравни с пълната сума. Това ще се случи през 2026 г.

Беше приет също и текст, с който се дава право на здравно осигурените пациенти да подават жалби в регионалните служби на здравната каса, когато са недоволни от качеството на медицинската помощ в лечебно заведение, в което са били лекувани, или ако са забелязали, че са отчетени дейности, които всъщност не са извършени. Идеята е при натрупване на сигнали болниците да се санкционират и по всяка жалба да се прави проверка от НЗОК, обясни здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама