Откриха информационния център на “Кьошковете” в Шумен

12:57, 24 юни 15 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият информационен център на парк “Шуменско плато” бе открит днес. Двуетажната сграда на входа на “Кьошковете” ще посреща посетители и туристи в 2 зали на първия етаж. Едната е интерактивна и там ще се въртят филмчета за природните забележителности на Шуменското плато, ученици ще могат да провеждат уроци.

Втората зала е конферентна, с 50 места и оборудвана с мултимедия. Туристите ще могат да разгледат карти с обозначените маршрути, ще има и онлайн връзка с пещерата “Бисерна” и обсерваторията на паметника “Създатели на българската държава”. На втория етаж пък ще се настани администрацията на парка.

“Откриването на този център е стъпка към приближаването на природата до хората”, каза в приветствието си главният секретар на Изпълнителната агенция по горите Илиян Точев. Той прочете и поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията по горите Тони Кръстев.

“Изключително съм радостен, че днес откриваме първият обект от един много амбициозен проект. Този информационен център на Шуменското плато е изключително нужен, надявам се че през септември към него ще добавим и откриването на пещерата “Бисерна” и на Астрономическия център”, каза кметът на Шумен Красимир Костов в обръщението си към гостите.

Сред тях бяха зам.-областният управител Селиме Кърджалиева, кметицата на Каспичан Милена Недева, директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, директорът на Регионалната дирекция по горите Емил Гелов, шефовете на природните паркове “Златни пясъци”, “Русенски Лом”, “Витоша”, “Сините скали”.

“Този център е изграден с общи усилия на Природен парк “Шуменско плато” и подкрепата на община Шумен. В този хубав ден да си пожелаем да се случват само хубави неща”, каза директорът на парка Сашо Кунев и преряза официално лентата.

Центърът е изграден по два проекта- “Европейски парк за бъдещето” и “Устройство и управление на Шуменското плато”. Оборудването и мебелите са осигурени по оперативна програма “Околна среда”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама