На Еньовден добричлии преминават за здраве под венец от билки

15:03, 24 юни 15 / Култура 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фармацевтите от аптеката в “Старият Добрич” продължават, както своите предшественици отпреди няколко столетия, да търсят онази билка, която да излекува болестта, за която няма намерен лек. По традиция на Еньовден всички те стават призори и излизат извън града, за да събират билки. Стараят се да съберат 77 билки, както повелява традицията. Защото, според преданието, билките са 77, а болестите 77 и половина. Затова продължава да се търси последната половинка билка, за да излекува и нелечимата болест.

И днес от събраните на Еньовден билки те сплетоха в Еньовски венец, под който добричлии преминаваха за здраве. Фармацевтите Лили Манова и Веселина Батанова поздравиха присъстващите, а етнографът Лена Кирилова разказа за древните еньовски обреди и ритуали. Присъстващите получиха горещ билков чай, както и китка от здравец и други билки. В домовете на много добричлии китката продължава да стои изсъхнала през цялата година, защото има поверие, че тя има целебна сила.

По традиция, празникът в архитектурно-етнографсксия комплекс на открито бе организиран от аптека „Старият Добрич” и Регионален исторически музей. Участваха и малките танцьори от ПФТС „Добруджа” с ръководител Стоян Господинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама