Варненски пожарникари се оплакват от тормоз в службата (видео)

16:13, 24 юни 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненските пожарникари ще се включат в националния протест на служителите от системата на МВР, който е насрочен за 5 юли в София. Днес огнеборци от Варна, които не са на смяна, се събраха на портала пред пожарната служба, за да изкажат недоволството си от изкуствено инспирираното напрежение там и за да заявят, че ще участват в протестната демонстрация навръх професионалния празник на МВР заедно със семействата си.

Служителите на вътрешното ведомство са недоволни от социалната реформа, по силата на която ще се пенсионират по-късно, както и от сега действащата нормативна база за работното време, болничните и полагаемите отпуски.

"До момента нямаме никаква индикация от ръководството на МВР за влизане в преговори. Беше пратено писмо до министър Бъчварова, че по закон сме длъжни да влезем в преговори, но вече 12-и ден на такива не сме поканени", отбеляза Красимир Костов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) във Варна. 

По думите му ръководството на местната противопожарна служба мачка състава, и по-специално членовете на профсъюза, след като последните подали сигнали срещу един от ръководителите на РЗ ПБЗН, гл. инспектор Стоян Стоянов. Същият бе хванат в злоупотреба със служебно имущество, за което бе наказан с предупреждение за уволнение за срок от 6 месеца. За да обоснове твърдението си, че Етичният кодекс за служителите на МВР важи само за изпълнителския, но не и за ръководния състав. Костов припомни за случая с полицайката Анна Витанова, която бе уволнена заради изказано лично мнение във фейсбук.

95% от пожарникарите І РС ПБЗН - Варна са членове на СФСМВР. Целият оперативен състав, който дава дежурства с противопожарни автомобили, вече е подал заявления за преместване в друга служба поради нетърпимост с ръководството. "Ще почакаме 3-4 дни и ако положението не се подобри, заявленията ще бъдат входирани", предупреди Костов, според когото напрежението в службата се отразява на качеството на работа на огнеборците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама