Последваща проверка на Инспекцията по труда ще има в разградската болница

16:37, 24 юни 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Инспекцията по труда ще направи последваща проверка в разградската болница”, съобщи днес директорът на институцията Катя Филипова.

Тя посочи, че през май инспекцията е извършила проверка в лечебното заведение, която е била част от национална кампания. Обект на контрол е било спазването на трудовото законодателство с приоритет работно време, полагането и заплащането на извънреден труд и спазване на междудневна и седмична почивка на персонала в болниците.

При реализираната проверка са установени нарушения свързани предимно с възлагането на работа на медицинския персонал, както на сестри, така и на лекари в тежките отделения на лечебното заведение - Хирургичното и Интензивното.

“Основните нарушения са свързани с възлагане на работа в две последователни работни смени, неспазване на непрекъсната междудневна почивка не по-малко от 12 часа, неспазване на графиците за работа, които са били за предходните месеци”, обясни Катя Филипова.

За отстраняването на нарушенията трудовите инспектори са издали седем предписания на разградската болница. Филипова отбеляза, че срокът за изпълнението на дадените предписания е едномесечен и след като той изтече, ще се направи отчет полаган ли е извънреден труд през този 30-дневен период. При неспазване на предписанията ще бъдат наложени санкции на ръководството на болницата, които са между 1 500 и 15 000 лева за всяко нарушение, допълни директорът на трудовата инспекция.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Разград д-р Марин Керчев коментира, че в началото, когато е встъпил в длъжност самият той е констатирал, че се полага много извънреден труд от медицинския персонал. „Предприех мерки и до голяма степен ограничих този труд, дори в много от отделенията той липсва”, каза д-р Керчев, което според него е и вероятно една от причините за протестите срещу него. Директорът на лечебното заведение бе категоричен, че при последващата проверка на трудовата инспекция ще се види една сериозна воля на ръководството на болницата за ограничаване на извънредния труд и за въвеждане на правила в работата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама