Емил Радев обсъди регламента за защита на личните данни върху медицински изследвания

16:51, 24 юни 15 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ефектът на предложения Регламент за защита на личните данни върху медицинските изследвания бе обсъден детайлно по време на среща между евродепутата от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев и представители на едни от най-големите научни и медицински организации в Европа. На форума присъстваха представители на Европейския консорциум за научни изследвания, Националния институт за здравеопазване в Хелзинки, Европейската платформа на пациентски организации, наука и индустрия, както и на британското НПО за изследване на рака Cancer Research UK.

Участниците в срещата приветстваха предложения през 2012 г. „Регламент за защита на личните данни”, тъй като според тях той ще изясни приложимите принципи при обработката на лични данни в рамките на ЕС. Те се застъпиха за предложените изключения за научни и медицински изследвания и особено за липсата на задължение за изрично съгласие на пациентите всеки път, когато техни данни се използват с научни цели. От организациите обясниха, че тези текстове са от особена важност, тъй като позволяват многократното използване на медицински данни в различни опити, както и събирането на данни на пациенти от различни държави-членки на едно място с цел изследване на редки заболявания с недостатъчен брой мостри в една държава.

Представителите на научните организации изразиха притеснение от рестриктивната позиция на Европейския парламент, приета през пролетта на 2014г., която ограничава обмена на медицински данни между научните институти и усложнява извършването на опити. Евродепутатите настояват използването на личните данни за медицински и научни цели да бъде съпроводено с позволение от пациента при всеки различен вид опит. Ограничението касае работата на банките на медицински данни, защото тези данни не се събират за определен вид опит, а се използват за бъдещи изследвания.

Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) изрази съгласие с необходимостта от повече свобода на използването на данни за научни и особено медицински изследвания. "Днес не можем да знаем как ще се развие медицината утре и затова е важно научните институти да имат възможността да събират и съхраняват медицински данни с цел борба с редки и нови болести дори и след няколко години. Освен това искането за съгласие всеки път е изключително емоционално за пациента и неговите близки. И постоянно ще напомня за дадена болест или състояние, дори когато човек иска да забрави травмата, през която е преминал", заяви българският евродепутат. Той бе категоричен, че единствено чрез еднократно съгласие за използване на медицински данни ще се намери баланс между защитата на личните данни и необходимостта от развитие на медицината.

Съветът на ЕС прие обща позиция по предложението за Регламент на 15 юни 2015 г. Съветът защитава правото на научни, и особено на медицински организации, да прилагат улеснени правила за обработката на лични данни, включително и правото на еднократно и общо съгласие за тяхното използване. Преговорите между Съвета и ЕП започват на 24 юни 2015г., като надеждата е да се постигне компромис по текста до края на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама