Бум на предизборни пришълци в две варненски села

21:20, 24 юни 15 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бум на регистрираните жители по настоящ адрес в селата Климентово и Слънчево, община Аксаково, отчитат от Института за развитие на публичната среда. Според изнесените данни 96-ма души са се регистрирали във варненското с. Климентово в периода до 25 април, когато започва да тече 6-месечният срок на уседналост за местните избори наесен. Това е поредната история за нагласен вот, която разказват от Института.

За същия период през 2014 няма нито един желаещ да се засели в Климентово. В селото живеят общо 127 души и след промените в Изборния кодекс, по силата на които кмет ще се избира в населените места с над 100 жители, сега те ще гласуват за свой градоуправник.

Селото се прочу през 2010 г., когато със собствени средства местните ремонтират 4 километра път. "Правят го с малко пари, много труд и безкористност. И постигат резултат, на който държавата и общините могат да завидят“ - пишат тогава вестниците.

През 2011 година, преди изтичане на срока за уседналост за местните избори, регистрациите за три месеца са едва 2. Тогава обаче селото не е можело да избира кмет, защото по се изискваха над 350 жители.

Община Аксаково е на 115 място сред 265 общини по увеличени регистрации по настоящ адрес. За изследвания период на 2015 г. там новите регистрации са 548, а за 2014 г. са били 181. Нарастването е три пъти. Населението е 19 887 души.

Броят на новорегистрираните не изглежда значителен на фона на населението, но ако 18% от всички нови регистрации в цялата община са се случили в Климентово, чиито жители са 0,6% от населението на община Аксаково, това буди въпроси. "Защо точно преди местните избори има приток на новорегистрирани?", питат от Института.

Данни за друго село в община Аксаково също привличат вниманието. В Слънчево за периода февруари – април са направени 142 регистрации, докато за същия период на 2014-а те са едва 3. Населението е от 687 души. През 2011 г. на местните избори в единствената секция са гласували 518 души.

Колко от новорегистрираните ще гласуват на предстоящите местни избори, ще стане ясно 14 дни преди 25 октомври 2015 г., когато те трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, за да бъдат отписани от списъците по постоянен адрес и вписани в избирателните списъци на село Слънчево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама