От днес столичани чистят сами висулките и графитите по сградите, иначе ги чакат солени глоби

12:13, 25 юни 15 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата наредба за управление на отпадъците и поддържане на чистота в София беше приета от Столичния общински съвет след дълги спорове и дебати сред съветниците, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Гледането на наредбата продължи повече от час и половина. Основната причина, заради която голяма част от общинските съветници скочиха срещу новите правила за боклука в столицата е, че наредбата не била изпипана добре. По думите на гласувалите "против", за последната седмица поправките в нея са променяни повече от 5 пъти, а окончателният й вид са получили късно снощи. Така не име е било дадено достатъчно време, за да се запознаят добре с наредбата. Общинският съветник Радослав Абрашев изброи няколко точки от наредбата, които по думите му са абсурдни. 

"На първо място това - ще бъдат глобявани собствениците на имоти, в които е изхвърлен битов отпадък. Не е виновен този, който го е изхвърлил, а собственикът на имота. Ако пък хората решат да си търсят правата, защото те не са изхвърлили боклука там, те само трябва да си платят за разкриване на извършителя. Друг абсурд е предложението гражданите сами да почистват висулките от блоковете си. А какво остава на Столична община да прави?", попита Абрашев.

Той посочи и точка от наредбата, която предвижда гражданите на чийто блокове има изрисувани графити да бъдат глобявани.

"Не е редно гражданите веднъж да бъдат глобени за изрисуването на блоковете им, а след това да ги караме да си плащат и за пребоядисването им", категоричен е той.

"Ние не сме против наредбата. София има нужда от нея, но сме против това, че за много кратко време беше изготвена и има много пропуски в нея. Дебатите и обсъжданията не бяха достатъчни", каза общинският съветник Милка Христова.

Част от общинарите се надигнаха и срещу определянето на глобите за нарушители, както и размерите им. По думите на един от вносителите на наредбата - Лорита Радева, новите правила въвеждат много добри практики в управлението на отпадъците в София и поддържането на града чист. Тя допълни, че са предвидени дейности за повторно рециклиране например. Според нея наредбата има много плюсове за столичани.

Така след дълги дебати наредбата беше приета. Пълният й текст може да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама