Бюст паметникът на Левски разгорещи съветниците в Шумен

12:18, 25 юни 15 / Култура 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборът на място на паметник на Левски в Шумен предизвика разгорещени дебати в сесийна зала. Оказа се, че всички носят Левски и делото му в сърцата си, но това не бе достатъчно, за да стигнат единодушно до решение къде да бъде поставен паметникът и дали това е паметникът, който Шумен трябва да има на Апостола.

По време на дебатите освен двете предложени места за ситуиране на паметника бяха обсъждани художествените стойности на творбата

При гласуването натежаха гласовете на БСП и ДПС, които подкрепиха предложението на кметската администрация бюст паметникът на Апостола да бъда поставен на второто ниво на пешеходната зона на булевард “Славянски” срещу Военното окръжие.

Другото предложение – паметникът на Левски да се постави пред сградата на Военното училище не бе подложено на гласуване.

Първото становище при дебатите бе на членовете на Постоянната комисия по култура, които на свое заседание са взели решение бюст паметникът на Левски да е пред Военното училище. По време на обсъждане в комисията е натежало мнението на експертите, според които бюст паметникът на Левски не е за център на града.

Веданага след това думата взе председателят на групата съветници от БСП Генчо Гатев, който защити становището паметникът да е на булевард “Славянски”. Гатев изказа няколко аргумента в подкрепа на мнението си. Той отбеляза, че този терен предстои да бъде облагородяван, достъпът до паметника няма да е ограничен.

Адвокат Гатев отбеляза, че ако паметникът се постави на територията на Военното училище достъпът до него ще е ограничен, заради режима на пропускливост в учебното заведение. Освен това този терен не е на Общината и за самото поставяне на паметника ще има усложнения. “Поставен там паметникът става някак си ведомствен, а паметникът на Левски трябва да е общоградски”, каза Генчо Гатев.

За това бюст паметникът на Левски да е в алеята на „Славянски“ се изказа и лидерът на групата на ДПС Сюлейман Бакиев. Неговите аргументи бяха, че е крайно време в Шумен да има паметник на Левски. Бакиев обяви, че всеки от съветниците на Движението ще дари по 100 лева за бюста.

Съветниците от ГЕРБ, които са дарили заплатите си за направата на паметника на Левски, разпалено защитиха тезата, че Апостола заслужава истински паметник, а не бюст. Проф. Добрин Добрев заяви, че в този си вид бюст паметникът на Левски е избран по каталог и такива абсолютно идентични копия на този, който ще е в Шумен, вече има поставени на 8 други места. „Тук не става въпрос за Левски, а за един конкретен бюст на Левски. Той е гавра с паметта на Апостола и изборът на този бюст нека тежи на съвестта на тези, които са го избрали от каталога“, каза Добрев. Той отново припомни, че всички експерти – архитекти, художници, са категорично против този бюст паметник и срещу избора на място. Проф. Добрев вметна, че дори е имало предложение паметникът “да бъда скри” в парк “Студентски”. От ГЕРБ предложиха бюстът да се сложи пред факултета на Военния университет, който носи името на Апостола.

От името на Инициативния комитет за изграждане на паметник на Левски в Шумен от трибуната говори Мишо Йорданов. Той помоли съветниците да приемат идеята и да гласуват със сърцата си, а не от експертна гледна точка. “Избрали сме мястото на бул. “Славянски”. Според нас мястото на паметник на Левски е до това, където е този на Панайот Волов”, заяви Мишо Йорданов

След дебатите 20 от съветниците гласуваха “за” паметникът на Апостола да бъде поставен на бул. “Славянски” срещу Военното окръжие, 1 гласува против, 14 се въздържаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама