Славил Димитров поема ръководството на Националния филхармоничен хор

12:37, 25 юни 15 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Диригентът Славил Димитров е избран за ръководител на Националния филхармоничен хор „Св. Обретенов” от комисия, съставена от светила в областта, съобщи БНР.

Деветима кандидати са представили своя концепция за бъдещото развитие на филхармоничния хор. Заедно с избора на комисията е зачетено и мнението на Националния филхармоничен хор, което е изразено с 2 гласа от страна на хористите.

При тайното гласуване Славил Димитров е събрал 8 от 9 гласа и е обявен за новия диригент и художествен ръководител на НФХ с решаващ глас в изработването на програмата му. С него хорът ще работи за запазване и издигане на нивото, за отстояване на своето място на водеща хорова институция в България.

Славил Димитров има повече от 650 изнесени концерта като пианист, диригент и композитор. Работил е с Хора на софийските момчета, дирижирал е многобройни и разнообразни по своята специфика музикални ансамбли – Академичен хор „Ангел Манолов”, Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен”, Държавна филхармония – Шумен, Държавна опера – Русе, Държавна опера – Измир и др. В момента е главен диригент на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново.

„Особено важен процес за достойното представяне на състава е активната му подготовка. Поне веднъж седмично с хора трябва да работи вокален педагог. Необходимо е репертоарният план да засяга няколко основни пункта: участието в съвместни концерти с оркестъра, участието му с камерни формации и солисти, хорови концерти „а капела“ или с малък инструментален съпровод, премиери на нови произведения, концерти с българска музика.

Създаване на детски хор към НФХ би допринесло не само за повишаване на статута на състава, но и би го наложило като състав, любим на децата, а в бъдеще и водещ в Европа. В работата на НФХ също трябва да бъде въведена системата „Концертни цикли”. Необходимо е засилването на рекламата на хора и участие в телевизионни и радио програми. Необходимо е и свързване и взаимодействие със световните хорови и филхармонични общества, сдружения и организации”, обясни част от идеите си Славил Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама