БСП - В. Търново обвини кмета Даниел Панов в бягство от въпросите на днешната сесия на ОбС

12:38, 25 юни 15 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата на БСП във Великотърновски общински съвет изразява категоричния си протест срещу "бягството" на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов от отговора на актуални въпроси, зададени преди редовната сесия на ОбС на 25 юни 2015 г.

"Безотговорно е отношението на градоначалника при предварително зададени питания, при установен дневен ред на редовната сесия и при висок обществен интерес да не намери начин за отговор. Той не е поискал отлагане на отговора на питанията", се казва в позицията на червените.

"Нашите питания са породени от високата обществена значимост на тези теми. Не сме допускали, че по толкова унизителен начин един кмет би избягал от отговорността си пред гражданите.

Отговорът на тези въпроси месец по-късно, по време на следващата редовна сесия, ще е формален, постфактум на събитията. Затова на пресконференция предупредихме кмета „да не шикалкави“ и да даде отговор на тези въпроси.

Настояваме за свикване на извънредна сесия при първа възможност, за изясняване на отговорите по нашите два въпроса. Питанията от групата на БСП и от Желка Денева и Стоян Витанов са внесени на 16 юни 2015 г.

Питането ни като група съветници от БСП е свързано с подмяната, основния ремонт и изграждането на тротоари на територията на община Велико Търново с целево финансиране от МФ. Поискахме да получим отговор с какъв административен акт са определени обектите, свързани с целевото финансиране и кореспондират ли с инвестиционната програма на Общината", смятат още социалистите.

"Кметът трява да уточни пред нас на каква сума възлиза целевото финансиране. Как, по какви критерии и в какво съотношение между общинския център и населените места са разпределени средствата. Колко са обектите в поименния списък, какви са видовете дейности и средствата за всеки обект поотделно? С какви процедури са определени изпълнителите на строителните дейности, кои са те, предвидено ли е използването на подизпълнители? Какъв е гаранционният срок, съгласно сключените от Вас договори, ако има такива?

Издадени ли са изискуемите строителни и административни документи: строителни разрешения, съгласуване с "Енерго-Про", ВиК, кабелни и газопреносни оператори, РИОСВ, план за временна организация на движението, използване на отпадъчния материал и др. Какви са предвидените срокове за завършване на всеки един от обектите?", питат съветниците.

Питането на общинските съветници Желка Денева и Стоян Витанов е свързано с изплащането на трудови възнаграждения на бившите работници в "Титан-АС" ЕООД. "Нееднократно, формално и неформално сме отправяли към кмета въпроси, свързани с просрочването на задължениятана община Велико Търново към фирми, доставчици на стоки и услуги. Към "Титан-АС" ЕООД общината системно просрочва своите задължения. Според справка, подписана от кмета, към 30 ноември 2014 г. тези задължения надхвърлят 400 000 лв.

На 9 март 2015 г. ВТОС прекрати договора за концесия за битово сметосъбиране и договора за улично почистване по едностранно заявление на фирмата-изпълнител. Съгласно решение за промяна в щатното разписание на ОП "Зелени системи" 48 работници от уличното почистване, работещи в частната фирма, са пренасочени в общинското предприятие. Битовото сметосъбиране беше възложено на друга фирма.

"Затова настояваме за публичен отговор от кмета на следните въпроси: С коя фирма, на какво основание, от коя дата и с какъв срок е сключен договор забитово сметосъбиране? Какви плащания е извършила Община Велико Търново, просрочени и редовни, към "Титан-АС" ЕООД от 1 януари до 15 юни 2015 г. по двата договора с фирмата?

Имате ли информация за забавени заплати към 15 юни 2015 г. на работници в "Титан-АС" ЕООД за извършени дейности по поддържане чистотата на град Велико Търново, дължащи се на просрочени плащания към фирмата от страна на общината? Ако има такива, на каква сума възлизат? За кои месеци, включително неизплатени отпуски и ще приеме ли общината адекватни действия за решаване на проблема?, посочи още опозицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама