Депутатите отложиха с един месец вдигането на цената на тока

13:13, 25 юни 15 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание удължи с един месец ценовия период, в който Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да се произнесе относно това дали електроенергията ще поскъпне. Удължаването се случи чрез промени в Закона за енергетиката, които бяха гласувани на първо и второ четене по време на днешното пленарно заседание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Всички парламентарни групи подкрепиха идеята освен тази на БСП, като от 147 гласували 126 бяха „за“, 12 „против“ и 9 „въздържал се“. Предложението за подлагането на гласуване на второ четене на законопроекта дойде от вносителите на идеята в лицето на председателя на енергийната комисия и бивш енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ).

Въпреки възраженията на Чавдар Георгиев от БСП, предложението бе подложено на гласуване и бе одобрено от мнозинството в парламента. Дебатите, които продължиха повече от 3 часа и половина, не преминаха и без скандали и лични нападки. Жельо Бойчев от БСП обвини министърът на енергетиката Теменужка Пекова в некомпетентност.

„Няма как да скриете некомпетентността и неспособността ви да се справите със сектор "Енергетика"“, каза той и допълни, че се предлага един законопроект, който е аргументиран по три причини - намаляване на разходите в енергетиката.

„Какво правихте досега, г-жо министър? Същите тези енергийни дружества са дали своите разчети и прогнози. Те кога се сетиха да намалят тези разходи? Вторият аргумент е, че сте възложили проверки на Държавната агенция за финансова инспекция. Няма как да приемем сериозно да направим удължение на ценовия период без конкретен аргумент. Имахте възможност да извадите резултата поне от една проверка", обясни Бойчев.

По думите му, сериозният подход предполага да има няколко проверки с конкретни резултати. Министър Петкова обясни, че заради намаляването цената на тока с 5% миналата година се е натрупал дефицит в НЕК за три месеца на стойност 300 милиона лева. Според нея, това е направено с ясното съзнание, че с намаляването на цената се задължава държавата да изкупува на високи цени ток, а това неминуемо довежда до дефицит.

„С изплащането на задълженията с американските централи, които са около 700 милиона лева, предоговарянето с тях ще стане факт“, обясни Петкова.

Мартин Димитров (РБ) очаква до края на месеца да допълнително да бъде надградена на реформите, което да позволи по-добри ценови решения от страна на КЕВР.

„По този начин българските граждани и бизнес да са спокойни“, заяви Димитров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама