Продължават протестите срещу поскъпването на тока в Армения

13:18, 25 юни 15 / Свят 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седми пореден ден продължават протестите в арменската столица Ереван срещу повишаването на цените на тока и полицейското насилие, съобщи Франс прес. Стотици подновиха седящия си протест пред президентския дворец, като блокираха движение по основния булевард в града. 

Вчера 9 хиляди души участваха в протестите, предизвикани от решението на държавния регулатор за увеличаване от 1 август на цените на тока с между 17 и 22 процента.

Преди дни правителството на Армения разреши на „Електрически мрежи на Армения“, собственост на руската компания „Интер РАО“, да повиши цените на електричеството с 16 %. Това е трето поскъпване за последните 2 години. Решението предизвика остро недоволство и десетки хиляди арменци излязоха на протест в центъра на столицата.

Арменската енергетика е силно зависима от Русия. Руски компании притежават около 80% от мощностите в страната. Местни анализатори са на мнение, че енергийната зависимост позволява на Русия да се намесва активно в политическия живот на Армения, включително и като предизвиква безредици като сегашните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама