Символичен гроб на Св. Боян Енравота откриха при разкопките в Плиска

13:31, 25 юни 15 / Култура 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Символичен луксозен гроб, иззидан от тухли, е открит тази сутрин при разкопките на  Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, съобщиха от Националния исторически музей. На единствената по рода си находка от този период открита, до момента в България, се натъква археологът Тихомир Тихов от екипа на доц. Павел Георгиев, който от години проучва първопрестолния град.

“Гробницата символизира смъртта на княз Боян Енравота – първия мъченик за християнската вяра в България. В подобен вид гробни съоръжения няма положено тяло и смъртни дарове. Има вероятност градежът да е плътен без обособена гробна камера”, обясни Тихомир Тихов. Той разказа, че символичният гроб е проучван още в периода между 70 и 80 години на ХХ от доц. Павел Георгиев. От този период е и хипотезата на учения, че съоръжението има символично значение и принадлежи на княз Боян Енравота. Днешната находка на археолозите в голяма степен доказва това предположение.

Луксозният символичен гроб е с размери 80 сантиметра ширина и 1.4 метра дължина.

“Основната задача сега е да укрепим разкрития до момента градеж на Свещения кладенец, да слезем на по-голяма дълбочина, като целта е от него отново да бликне вода”, обясни Тихомир Тихов.

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на кан Крум. В 832 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени ” в 832 г. кан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад в 837 г.

След това престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията.

Не случайно Голямата базилика е  издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ, като правителството което отпусна за целта 500 хил. лв. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама