Депутатите приеха окончателно падането на банковата тайна при фалит на банката

14:28, 25 юни 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без дебати депутатите приеха окончателно промените в Закона за кредитните институции, с които пада банковата тайна за определен кръг лица с кредити, влогове и сметки в банки в несъстоятелност.

Законовите поправки бяха предложени от временната комисия в НС, която проверяваше фалита на КТБ. Те предвиждат лицата, които засягат тези промени, да станат ясни след около 6 месеца.

Ще бъдат разкрити и всички с преференциални условия на лихвите по заемите за период от 2 години преди обявяването на несъстоятелност на банката.

Прагът за разкриване на влоговете и кредитите е 50 хил.лв., като той не се отнася до тези, които заемат висши държавни постове. Публична ще стане информацията и за парите и кредитите и на политическите партии.

В 14-дневен срок Сметната палата ще трябва да предостави на синдиците информация за всички публични лица, които подават данъчни декларации и за техните семейства. Именно техните взаимоотношения с банката ще бъдат разкрити. В едномесечен срок одитният орган ще предостави и данни за всички фирми, в които публичните лица или техните семейства имат дялове, акции или ценни книжа.

Банковата тайна ще падне и за всички физически и юридически лица с кредити без обезпечение или с такова с по-нисък размер от отпуснатия кредит, както и за предоговаряни повече от три пъти заеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама