Емил Радев: Необходимо е сътрудничество в ЕС срещу трафика на нелегални имигранти

15:31, 25 юни 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова правоохранителните служби на държавите-членки на Европейския съюз да работят заедно, за да идентифицират и разбиват европейски мрежи за трафик на нелегални имигранти.

Според него тези мерки са изключително необходими, защото често трафикантите от Либия и други съседни на ЕС страни си сътрудничат с трафиканти от ЕС, които превеждат имигрантите нелегално през европейските граници. Изказването си Радев направи по време на заседание на Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, посветено на визовата политика на ЕС и мерки за борба с трафика на хора.

Като пример за добро европейско сътрудничество в разбиването на мрежи от трафиканти, евродепутатът посочи няколко случая, в които българската полиция, с помощта на Европол, е арестувала трафиканти на имигранти от Турция. Емил Радев представи и данни, според които трафикът на хора само през Средиземно море, се изчислява на 170 млн. евро за 2014 г. Затова той настоя ЕС да предприеме незабавни мерки срещу трафика на хора и нелегални имигранти, като определи започващата военна операция EUNAVFOR в Средиземно море като стъпка в правилната посока. "Но за да са ефективни действията на ЕС, те не трябва да се ограничават единствено с разрушаването на плавателни съдове в международни води и в Либия. Затова занапред е необходимо добро полицейско сътрудничество, което да намали трафика на хора към ЕС", категоричен е Емил Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама