Зам.-министър Денков: Има средства, но те трябва да се използват по ефективен начин

15:45, 25 юни 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Има средства, особено в частта за наука, но те трябва да се използват най-ефективния и смислен начин“, коментира днес в Плевен зам.-министърът на обраованието Николай Денков. Той бе в града, за да участва в среща в зала „Плевен“ на Областна администрация с директори на училища и детски градини от областта. Целта бе да се представят новите възможности за финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ през програмния период 2014-2020 г.

Участие взеха и експерти от Министерството на икономиката, които представиха приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Беше обсъдена и ролята на Иновационната стратегия за интелигентна специализация за двете оперативни програми.

Зам.-министър Денков посочи, че по отношение на училищната и предучилищата мрежа се продължават някои от добрите традиции. В новата програма има една нова операция, насочена към извънкласните дейности на децата. „Това, което децата учат в редовните часове да се допълва с още информация, интересна за тях. Новият проект се нарича „Мотивация за учене“ или „Твоят час“ с идеята, че това е часът на децата. В този проект партньори на училищата ще се търсят и извън него – спортни зали,  театър, културен център и други“, обясни зам.-министърът. Той уточни, че от есента вече ще има възможност за кандидатстване с проекти.

За заложените средства в оперативната програма зам.-министър Денков обясни, че те са в три основни раздела. Първият, свързан с науката, е за 560 млн. лв., вторият, насочен към качеството на образованието е със заложени 505 млн. лв. и последният, свързан с достъпа до образование за целевите групи на децата със специални образователни потребности и за децата на бежанци и тези от етническите малцинства, са планирани 240 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама