Разликите между предложенията на Гърция и на кредиторите във фокуса на Еврогрупата

15:56, 25 юни 15 / Свят 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещата на премиера на Гърция Алексис Ципрас и международните кредитори завърши без споразумение. Сега щафетата премина в ръцете на финансовите министри от Еврозоната, които ще трябва да обсъдят две различни предложения на заседанието си, което трябва да започне в 14:30, съобщава GRReporter.

По информация на гръцки правителствени източници, Атина ще им представи документа, който внесе още в понеделник с малки поправки. От своя страна кредиторите ще представят документ, който ще съдържа въпросите, по които според тях е възможно да бъде постигнато съгласие.

GRReporter се позовава на вестник Катимерини, пред който европейски източник посочил, че по време на заседанието ще бъдат обсъдени различията между двете страни, а по-късно тази вечер, по време на срещата на върха на Европейския съюз "атмосферата към гръцкия премиер Алексис Ципрас ще бъде негативна и ще му бъде отправен натиск".

Според правителствените източници, гръцката страна ще е настоятелна по отношение на позициите си, „които бяха приети като основа за преговорите преди няколко дни”. 

„Предложенията ни представляват крайно реалистичен опит за незабавно постигане на споразумение в духа на решението на Eurogroup от 20-ти февруари. Гръцкото правителство прояви отговорност и воля за решение. Сега е моментът, в който ще се прецени отговорността и волята на всички”.

Според източници предложението на кредиторите включва: промени в ставките на ДДС с цел да бъдат постигнати приходи от 1,8 на сто от БВП, реформа на пенсионната система и по-умерени промени на трудовото законодателство, чието прилагане може да се измести във времето, преустановяване на ранното пенсиониране, по-умерено данъчно облагане в земеделския сектор и три реформи в пазарите на стоки, които са посочени във вече внесения пакет от мерки на гръцкото правителство. 

Според кореспонденти в Брюксел по време на продължилата 6 часа днешна среща на Алексис Ципрас с ръководителите на институциите – кредитори атмосферата е била много напрегната, като гръцкият премиер прекъсвал разговорите често, за да се консултира със своите сътрудници, информира

GRReporter и добавя, че по време на разговорите директорът на МВФ Кристин Лагард е втвърдила още повече своята позиция. В същото време Германия е категорична, че споразумението ще бъде прието, само ако е одобрено от МВФ.

Въпреки липсата на споразумение до момента, изданието посочва, че германският финансов министър Волфганг Шойбле е на мнение, че различията между Гърция и кредиторите не са големи. Според германското издание "Шпигел" в преговорите е постигнат „очевиден напредък”.

Крайният срок за постигането на споразумение е идващата неделя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама