Общината дава 70 000 лв. на 20 двойки с репродуктивни проблеми

15:59, 25 юни 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно мнозинство Столичният общински съвет прие програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, предаде репортер на София Topnovini.bg. Според наредбата 20 двойки от София, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, ще получат финансова помощ от бюджета на общината, за да се сдобият с дете по процедурата ин витро. Общата сума, която ще бъде заделена от бюджета на СО, е в размер на около 70 000 лева.

Въпреки, че програмата беше одобрена с пълно съгласие, общинските съветници от БСП предизвикаха разпален дебат по нея. За сравнение, същите пари отделя община Стара Загора за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, а в градове като Варна и Бургас от бюджета се заделят между 150 000 и 200 000 лева, обясни общинския съветник Анна Славова. Тя припомни, че още през февруари групата на БСП е изготвила доклад по тази тема. По думите й, малко след това от ГЕРБ написали своята програма.

"Нашата идея беше СО да подкрепи всички двойки с репродуктивни проблеми на територията на София, а за целта трябваше да бъдат отделени около 200 000 лева от бюджета. Това би покрило разходи за годишни изследвания в размер на около 2000 лева за 100 двойки с проблеми. В парите са включени манипулации, процедури, които не се покриват от Националния фонд за асистирана репродукция и от Здравната каса. Програмата на ГЕРБ пък покрива всички разходи за ин витро процедура само на 20 двойки в София, които обаче се нуждаят от донорска яйцеклетка" посочи тя.

През февруари, когато БСП внесе доклада си, общинските съветници единодушно се съгласиха да бъде сформирана работна група, която да включва представители на всички политически партии в СОС. Беше взето решение да бъдат поканени експерти и да бъде изработена единна програма, по която да работи Столична община в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

По думите на съветниците от групата на БСП обаче, това не се е случило, а ГЕРБ са ги оставили пред свършен факт миналата седмица, когато са публикували доклада си. Все пак всички на заседанието гласуваха "за", защото програмата подпомага раждаемостта на деца в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама