ЕК решава по жалбата на България срещу гръцкия данък до 18 август

16:13, 25 юни 15 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 22 юни тази година Европейската комисия изслуша България и Гърция по повод жалбата на София срещу въведения от Атина 26-процентов данък за сделки и трансакции. Становището на Брюксел се очаква да бъде оповестено до 18 август 2015 година, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушването му в бюджетната комисия към Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Пред генералния директор на Дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ Хайнц Зурек представители на гръцката и българската страна представили позицията си по жалбата, както и основните мотиви за нарушението на правото на Европейския съюз (ЕС) от страна на южната ни съседка.

В заседанието са участвали дванайсет представители – четирима от Гърция и трима от България. Всяка страна е представила становищата си в рамките на 30 минути, като е имала и по 10 минути за отговор.

Владислав Горанов отново предупреди, че ако Европейската комисия не уважи исканията на България, страната ни може да заведе дело срещу Гърция в съда в Страсбург.

Относно кризата в южната ни съседка финансовият министър бе категоричен, че няма опасност за България. „Гърция трябва да бъде пример за всички. Популизмът и дългогодишното недобро управление води до криза с дългосрочни последици“, поясни Горанов. 

Финансовият министър увери депутатите, че правителството има достатъчно ресурс за организация на изборите. „Имам уверението на печатницата на БНБ, че в рамките на Изборния кодекс може да се справи с бюлетините. Трябва да сме много прецизни между 1 и 2 тур, когато ще трябва да се отпечатват немалък брой бюлетини за 2 тур. Вероятно е възможно да има напрежение в някои общини, поради забавяне на резултатите за листите”, добави Горанов.  Той увери депутатите, че в следващите няколко години може да се приближим към еврозоната.

„Опитвам се да избегна актуализация на бюджета на НЗОК“, каза Горанов пред журналисти след края на комисията.

По думите му Прогнозите на оперативното ръководство на НЗОК се очертава дефицит от около 200 млн. лв. в бюджета на касата за 2015 година.

"Препоръчвам им да предприемат необходимите мерки за редуциране, тъй като няма да могат да си изпълняват функциите. Ако ролята на Надзорния съвет на НЗОК е само да наблюдава изпълнението на бюджета без да взима отношение по него, спокойно може да бъде заместено от двама чиновници от финансите", допълни Владислав Горанов. .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама