Цветлин Йовчев в ЕП: 21 хил. нелегални мигранти ще опитат да влязат в България

16:51, 25 юни 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В момента прогнозите сочат 21 хил. нелегални мигранти, които ще се опитат да прекосят границата ни”, това е заявил бившият вътрешен министър и ексшеф на ДАНС Цветлин Йовчев пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. За изслушването съобщават от пресофиса на едродепутата от левицата Илияна Йотова.

Йовчев е уверил евродепутатите, че без спешните мерки, които България е предприела,сега тази цифра щеше да е около 67 хил. Сред мерките, които е описал са мобилизиране на граничната полиция и засилването й със служители от вътрешността на страната.

"Необходимо е създаването на общоевропейска разузнавателна агенция, която да осигурява държавите-членки с информация от първа ръка за движението на мигрантските потоци към България", е казал още Йовчев и е нарекъл „абсолютен мит“ разбирането на някои държави-членки във вътрешността на ЕС, че бежанците са местен проблем на държавите по външните граници, като България.

Според бившия министър на вътрешните работи, бежанците разглеждат страната ни като транзитна територия и дори и да се подобрят условията в приемните ни центрове, те не желаят да останат при нас. "Трябва да сме наясно, че се очакват нови бежански вълни и за голяма част от мигрантите няма връщане назад", отбеляза Йовчев. Според него тези бежански вълни неминуемо ще доведат до социално напрежение, предизвикателства пред интеграцията на бежанците и допълнителна тежест за социалните системи на държавите членки. 

Изслушването е част от серия срещи на евродепутатите с експерти, а парламентарната комисия в момента изработва стратегически доклад на ЕП за миграцията, който ще очертава бъдещата общоевропейска цялостна политика. Очаква се докладът да бъде приет в пленарна зала през декември т.г., уточняват още от пресофиса на Илияна Йотова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама