Обявеният от Иво Тонев бюджет гарантира на Левски годишен излишък от 1,2 млн. лв.

17:47, 25 юни 15 / Спорт 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера приключи управленската ера на Тодор Батков на стадион „Георги Аспарухов“. Адвокатът прекара 17 години в управата на Левски, като в 11 от тях той бе мажоритарен собственик на клуба с почти 100% от акциите.

На прощаване Батков през сълзи обяви, че ще помага с каквото може за бъдещето на тима. Като за начало той прехвърли безвъзмездно акциите си на трима души, като всички получиха по равен брой.

Новите трима души, които ще управляват Левски са запазващият си длъжността председател на Управителния съвет на „сините“ Иво Тонев, съдружникът на Тодор Батков в адвокатската му кантора Александър Ангелов и пловдивският бизнесмен Николай Иванов.

Въпреки че още в началото на изказването си, след като стана ясно, че Батков напуска, Иво Тонев обяви, че няма да има „силна фигура“ в управлението на тима, всеки запознат поне малко с Левски знае, че именно той ще играе тази роля. Потвърждение за това бяха думите му от вчерашната пресконференция, че не се занимава със спортно-техническата част, но винаги, когато става въпрос за парите на Левски, ще се намесва.

Другата основна новина, освен оттеглянето на Батков, беше съобщена именно от Иво Тонев. А тя беше за размера на бюджета. Бизнесменът си постави за цел Левски да няма финансови проблеми след три години, като за този период ще бъдат изплатени всички задължения към НАП.

За всяка от следващите три години бюджетът ще е 6,5 млн. лв., като има шанс и да расте, ако бъдат намерени нови спонсори. Заплатите са намалени, като за представителния отбор те ще са общо 200 000 лв. за месец, а за школата и администрацията – 100 000 лв. Задълженията към НАП са малко повече от 4,5 млн. лв.

Проста сметка показва, че при бюджет от 6,5 млн. лв. на година и месечни разходи от 300 хил. лв. за заплати, в касата на „сините“ ще остават 2,9 млн. лв. излишък. Да предположим, че бюджетът ще остане същият – три години по 2,9 млн. лв. прави 8,7 млн. лв. Нека закръглим дължимото към НАП на 5 млн. лв., тъй като със сигурност ще има допълнителни харчове. Остават 3,7 милиона излишък за три години, или по 1,23 млн. лв. на година.

Вглеждайки се в трансферната политика на Левски в последните 3-4 години може спокойно да се заяви, че всички нови играчи, които са преминали през „Герена“, струват малко повече от тези 1,23 млн. лв.

Тук изниква въпросът за какво ще се харчат тези пари. Иво Тонев не спомена нищо за трансфери, така че явно тази сума няма да бъде насочена към това перо от финансите на клуба. Дали Левски има редица други задължения, освен тези към НАП и дали Тодор Батков наистина ли безвъзмездно е предоставил акциите си или ще търси възвращаемост на изхарчените, по негови думи, близо 50 млн. лв. лични средства за тима, докато е бил начело на „сините“? Предстои да разберем, макар че това може да стане и след три години.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама