Най-желаните паралелки в София след 7 клас - в Испанската гимназия и във Финансово-стопанската

17:56, 25 юни 15 25 1883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-желаната паралелка за прием след 7 клас в София е в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ - чуждоезиковата паралелка с изучаване на испански и английски език. След нея е паралелката по икономика и мениджмънт в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Тези резултати съобщи днес Евгения Вълкова, началник на РИО. Първенец в представянето тази година обаче е Софийската математическа гимназия.

„Софийската математическа гимназия е училището с прием с най-висок минимален бал – 34,263. На второ място се нарежда 91-ва Немска гимназия, която години наред беше първенец. На трето място е 73-то СОУ, следвано от Първа английска гимназия. Кандидат-гимназистът с най-висок бал – 36, е класиран именно в тази гимназия“, каза Вълкова.

Тази година учениците се състезаваха за 198 профилирани паралелки и 103 професионални. Около 12% са учениците, които не са издържали изпита по български език и литература, а близо 25% не са се справили по математика.

„Успешно издържалите изпитите са: по български език и литература – 8379, а по математика – 7205. Но подалите заявление за класиране са 6700“, обясни Вълкова.

Двойно повече в сравнение с миналата година са закритите профилирани и професионални паралелки в София – 17 профилирани и 17 професионални. Освен това, един от любопитните факти е, че кандидатът, подал заявление с най-много желания, е написал 141 паралелки.

От 26 юни до 30 юли е срокът за записване на приетите след първо класиране. Останалите кандидат-гимназизсти трябва да подадат заявленията си за второ класиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама