Николай Ненчев: Истерията около ученията на НАТО има за цел да създаде страх и объркване сред гражданите

19:06, 25 юни 15 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След два дни писмена комуникация с медиите, военният министър Николай Ненчев обясни пред БНР, че няма противоречие по темата дали ще бъдат разполагани американски танкове в България. Министърът присъства днес на заседанието на военните министри от НАТО в Брюксел.

Ненчев допуска, че дебатите около разминаването на българската и американската позиция за присъствието на американска техника у нас е свързано и с хибридната война. 

"Всъщност, след изказването на секретаря по отбраната, въпросът към мен беше дали в България ще бъде предоставена и точно какво количество военна техника. За колко време ще бъде предоставена и дали за постоянно ще бъде стационирана тази техника.

На което отговорих, че такова запитване към мен не е отправяно нито официално, нито неофициално. Касае се за техника, която ще бъде използвана за съвместни учения за определен период от време, после ще бъде преместена в други центрове.

Най-вероятно се касае за няколко десетки танка и друга техника, за която все още нямаме конкретна информация. Първоначално се заговори за 75, които ще бъдат разпределени в близо десет страни, после се постави въпроса за 250."

На въпрос дали знае колко, Ненчев коментира пред БНР, че не знае колко точно.

„Техниката, която ще бъде разположена в България, ще бъде част от съвместните учения с нашите съюзници и тази техника няма да се задържи постоянно в България," коментира той.

Според министъра на отбраната, няма нищо извънредно в тази ситуация. Той изрази своето учудване, че се „истеризира“ по темата.

"Вие самите сте свидетели на цялата тази агресия спрямо всичко, което се случва от началото на моя мандат. Цялата тази истерия като че ли има за цел точно това, да създаде страх, да нагнети напрежение и объркване сред българските граждани", коментира Николай Ненчев реакциите на новините за предстоящите учения.

Министърът на отбраната съобщи още, че утре ще участва в парламентарния контрол и ще отговаря на тези въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама