Международен фестивал за алтернативно кино събра в Русе творби от 4 континента

19:26, 25 юни 15 / Култура 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Русе бе официално открит Международният фестивал за алтернативно кино "Дунав – реката на Европа". Това е петото издание на фестивала, като тази година в него участват творби на автори от 16 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия, Африка и Северна Америка. 

Събитието бе открито от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, който поздрави организаторите за тяхната неуморна работа, и за все по-големия интерес, който привличат. Той увери кинаджиите, че имат пълната подкрепа на Общината в бъдещите им изяви, и пожела успех на тридневния празник на киното.

Международният кинофестивал е с 10-годишна история и е създаден в изпълнение на Стратегията за развитие на културата в Община Русе, като идеята за конкретната му реализация е на Владимир Илиев - председател на Националната федерация "Алтернативно кино" и директор на фестивала.  Още първите издания събират участници от всички европейски страни и славата му започва да се носи по света, като привлича нови творци, показващи продукцията си. 

Самите прожекции стартират още тази вечер в зала „Европа“ на Доходното здание, като ще продължат в петък и събота. Те ще започват от 9.00 сутринта, като в последния работен ден от седмицата ще продължат до около 19.00 часа. В съботния следобед журито ще заседава и ще избира победителите, а в 18.00 часа ще бъдат връчени наградите на отличените. 

В настоящото издание са се включили създатели на филми от 16 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Повечето от тях са изпратили творбите си, но ще има и гости на място. Те ще са от Република Македония, от Естония, Англия, Франция, Австрия и разбира се, България.

Филмите-участници са над 80, като до официалните прожекции след предварителна селекция са допуснати 64. Темата е „Всичко тече, всичко се изменя“. Времетраенето им пък е от 1 минута до половин час.

Журито ще е международно, с председател проф. Станимир Трифонов – известен български кинорежисьор. Останалите членове са проф. Венелин Граматски, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Ерих Рийс от Австрия – директор на Европейската филмотека (организация на хора от Стария континент, създаващи алтернативно кино и съхраняваща техни филми), преди това той е бил директор на Фестивала на нациите, провеждан в Австрия. Други членове на журито са Жана Глас от Франция – вицепрезидент на Световната организация за алтернативно кино „Уника“ и Петре Чоповски, вицепрезидент на Федерацията за алтернативно кино в Република Македония, който редовно е канен за член на журито на „Дунав – реката на Европа“.

На филмовите творци е дадена свобода при работа, като не са задължавани с конкретни изисквания, които да ги ограничават. По тази причина сред филмите има такива, направени по поеми, други са посветени на природата, като има дори екшън.

Наградите по традиция са „Гран При“ за цялостна програма, което означава един клуб или пък автор да представи поне 3 филма. Клуб „Русе Филм“ участва с 8 ленти и така се превръща в основен конкурент на останалите за тази награда. Има и първа, втора и трета награда за филм, също така за сценарий, за режисура и за операторска работа.

За всички прожекции входът е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама