"Музикалният подлез" на София

21:09, 25 юни 15 / Култура 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постоянните ремонти в София, които безспорно са наложителни, като че ли отклоняват вниманието от визията на столицата, от намесите в градската среда, които да направят разходките в София още по-приятни. Едни от най-неприветливите гледки са столичните подлези. Всички ги избягваме, особено в по-късните часове. Именно с този аспект на градската среда са се заели група студенти по архитектура и урбанизъм.

Инициативата „Подлезно“ има мисията да преобрази най-неприветливите места в София- подлезите. Най-новият им арт проект е „Музикалният подлез“, който се намира на спирката на „Цариградско шосе“, преди хотел „Плиска“.

„Музикален, защото мислим, че тематиката на подлеза е такава, в контекста на хората, които минават тук. Също така мястото има нужда от музика, за да живне и да е по-приветливо“, разказа Ивайло Неделчев, който е студент по архитектура.

Още на слизане правят впечатление стълбите, които са изрисувани като клавиши на пиано. Предстои обаче още работа преди официалното откриване на преобразения подлез, което ще бъде на 30 юни.

„Предстои да изрисуваме останалите неприветливи стени с помощта на графити артисти. Импровизираната сцена ще има още ефекти. Ще сложим пана с аудио касети, дискове и грамофонни плочи, които са ни предоставени от доброволци. В единия край на подлеза ще има интересен инструмент. Казва се оргафон и на него всеки ще може да изсвири каквото поиска. Ще бъде много забавно“, обещава Ивайло.

Той обясни, че с екипа му правят всичко възможно, за да допринесат за една по-приятна визия на града. От гледната точка на група артисти, в София има много какво да се желае в това отношение.

„Градската среда на София има нужда от повече места за музиканти, тъй като това е част от културата на града. Столичната община има сериозна роля в това. Трябва да се разрешава на определени места да се правят арт инициативи и намеси в градската среда. София има нужда от повече артистизъм“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама