Мариaна Тодорова, АБВ: Не подкрепяме идеята частните училища да се финансират от държавния бюджет

23:24, 25 юни 15 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на АБВ не подкрепя идеята частните училища да се финансират от държавния бюджет. Това заяви пред София Topnovini.bg Мариана Тодорова, народен представител от ПГ на АБВ и член на образователната комисия към Народното събрание.

Финансирането на частни училища от държавния бюджет е предложение в новия Закон за предучилищното и училищното образование. При първия кабинет "Борисов" не достигна малко време, за да бъде приет окончателно законът, а правителството "Орешарски" отказа да се занимава с тази тема.

В текстовете на закона е записано въвеждането на приобщаващо образование, т.е. съобразяване с потребностите на децата, както и въвеждане на цялостна независима експертна външна оценка.

Друго предложение е да се позволи и регулира домашното образование. Още една идея е да се създадат обществени съвети към училищата, в които задължително ще има и представител на общината.

„Законът е желан и очакван, като цяло АБВ го подкрепя с няколко несъгласия“, обясни Тодорова. По думите й такова е финансирането на частни училища от държавата. Публичните средства, събирани от данъци, не трябвало да се пренасочват към частни училища. „Това може да разбие системата така, както стана в здравеопазването“, уточни депутатката.

Освен това при недофинансирането на държавните училища, не било редно да отиват средства в частни, които си имат свои самостоятелен бюджет. Тодорова е по-несъгласна с това срещу парите, отпускани от държавата, да се изисква от частниците училища да имат квота от 20% за безплатен прием. „Тези учебни заведение затова са частни, за да имат определени свободи“, категорична е депутатката. По този начин се обърквали понятията.

Относно атестацията на учителите Тодорова била една от тези, които предложили да има мандатност на директорите. Целта била периодично те да подлежат на проверка и да не се получава феномена на феодалните директори, които заемат длъжността от 30 години.

„Въпросът е, че действиетелно има риск за политически чистки. Когато изтече мандат на директор, кметът на съответната община може да се опитва да се намесва в избора. Затова съм склонна да приема и подкрепя идеята за атестация, но когато не е проформа“, разясни Мариана Тодорова.

Според нея същото се отнасяло и за учителите. Би било добре да има атестация. Това била една затворена система на тесни кръгове на лични взаимоотношение. „Атестацията е възможно да стане жертва на лично отношение. Все пак законът е добър и ще се отрази добре на системата“, допълни народният представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама