Отбелязват международния Ден на река Дунав

06:32, 29 юни 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ежегодно на 29 юни се отбелязва международния Ден на река Дунав, който е празник за една по-безопасна и чиста река като резултат от партньорството на всички придунавски страни, съобщават от ИАППД. Независимо от различните националности, културa и история,всички имат една отговорност – да защитават този ценен природен ресурс и да го развиват рационално.

Провеждането на събития, свързани с Деня на р. Дунав имат за цел да насочват вниманието към разумното използване и защитаването на реката, растителните и животинските й видове и как да се сътрудничи в името на общата кауза.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“(ИАППД) напомня за Денянареката, която e не само фактор с важна стратегическа и икономическа роля, но и природно богатство, около което се заражда и развива обществен живот.

Още римляните са се препитавали от Дунава, полагали са грижи за охрана и стопанисване. След това режимът на корабоплаването и поддържането на корабоплавателния път е обект на редица международни нормативни актове. 

През 1949 г. влиза в сила Конвенцията за режима на корабоплаване по река Дунав, съгласно която всички дунавски държави се задължават да поддържат своите участъци в плавателно състояние. Днес, 29 юни, всеки ще има възможност да посети сградата на ИАППД и да получи стикер, с който да изрази загриженост и отношение към реката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама