Багери разрушават незаконни постройки в Гърмен

07:14, 29 юни 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Багери влизат в ромския квартал "Кремиковци" край Гърмен днес. Точно в 10 часа ще започне разрушаването на първите четири от незаконните постройки в квартала, научи Topnovini.bg.

Следващите две къщи ще бъдат съборени на 13 юли, а целият процес по разрушаването на 124-те незаконни такива трябва да приключи в края на август, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на посещението си в Благоевград миналата седмица.

Ромите обаче са категорични, че няма да позволят домовете им да бъдат съборени. На пресконференция тарторът на ромите Юлиян Герасимов заяви, че ще има война, ако това се случи. По-късно той допълни, че част от съкварталците му са готови да се самозапалят заедно с децата си, ако посегнат на къщите им.

Припомняме, че конфликтът възникна на 23 май вечерта след бой между роми и българи за силна музика. Десетина пострадаха, а 8 бяха арестувани. На другия ден започнаха масови протести с искане за изселване на незаконно пребиваващите роми. Тогава кметицата Минка Капитанова обяви, че общината не може да им осигури жилища, но им дава възможност да си купят парцели на цена от 1,50 лева за квадратен метър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама