Все повече болни от туберкулоза в Бургаско

07:25, 29 юни 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все повече хора боледуват от туберкулоза в Бургаска област. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

53 са случаите на заразените с болестта от началото на тази година, като 6 от тях са само за този месец.

Туберкулозата е капкова инфекция. Предава се от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.

Предразполагащи фактори са непълноценното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

По данни на РЗИ става ясно, че в областта са се увеличили и случаите на заразените с варицела. Само в периода от 15-ти юни до 21 юни регистрираните са 17, а за предходната седмица те са били 7.

Ръст има и на болните от ентероколит. За миналата седмица те са 20, а за времето от 08.06-14.06 са били с двама по-малко - 18.

Увеличение се наблюдава и при регистрираните с марсилска треска. Четирима са заразените през миналата седмица в Бургаско, което прави с двама повече от предходната. Очаквано това заболяване набира скорост, тъй като именно през пролетта и лятото плъзват кърлежите, основни преносители на болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама