Опашки пред банките и протести в Гърция

08:16, 29 юни 15 / Свят 25 709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банките в Гърция няма да отворят днес и като начало ще останат затворени цяла седмица – до 6 юли. Това съобщи изпълнителният директор на банка „Пиреос“ Антимос Томопулос снощи в Атина след заседанието на на Съвета за финансова стабилност на страната.

Фондовата борса в Атина също ще остане затворена днес, съобщи „Ройтерс“.

Гръцкото Министерство на финансите информира, че дневният лимит за теглене от банкомати е 60 евро.

Мярката се налага заради огромните суми, които гърците продължават да теглят, както и заради решението на Европейската централна банка да замрази нивото на спешната помощ за гръцките банки на нивото от петък.

„Ще приемем всички необходими мерки, за да избегнем проблеми", посочи финансовият министър Янис Варуфакис след заседанието на правителството снощи.

Премиерът Алексис Ципрас увери гърците, че държавните служители и пенсионерите утре ще си получат пенсиите и заплатите, а също че и влоговете са гарантирани.

„Към всички трудности трябва да се отнасяме със спокойствие и решителност“, заяви той.

Страхът от банкова ваканция увеличи опашките пред банкоматите в южната ни съседка. И тази сутрин хората чакат с часове, за да изтеглят парите си.

Само в събота от банкоматите са били изтеглени около 600 млн. евро, предаде „Ройтерс“. В неделя гръцки граждани се събраха на импровизирани протести пред представителствата на европейските институции в столицата Атина, където демонстративно палеха банкноти евро.

По-късно в неделя германското външно министерство посъветва пътуващите до Гърция да се уверят, че разполагат с достатъчно пари в брой, преди да тръгнат, предаде "Франс прес". Туристите са предупредени, че може да им се наложи да чакат много, ако искат да теглят пари от банкомат, както и че е възможна липса на достатъчна наличност в устройствата.

Очаква се днес в 10:00 часа външният министър на Гърция Никос Коциас да се срещне с посланиците на страните от Европейския съюз, на САЩ, Русия и Израел, за да ги информира за политическата и икономическата ситуация в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи на Гърция.

До тези драматични събития се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни. Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който народът на Гърция трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама