БНБ: Няма проблем с гръцките банки в България

08:47, 29 юни 15 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В свое съобщение Българската народна банка (БНБ) увери българските граждани, че банковата криза в Гърция по никакъв начин няма да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, включително и банките с гръцко акционерно участие.

Български банки с майки от Гърция са "Алфа банк", "ОББ", "Пиреос банк" и "Пощенска банка". И четирите банки бяха задължени от БНБ да свият до минимум експозициите си към Гърция.  

Съобщението на БНБ идва след последните новини, че банките в Гърция няма да отворят днес и като начало ще останат затворени цяла седмица – до 6 юли. Фондовата борса в Атина също ще остане затворена. В страната е въведен и дневен лимит за теглене от банкомати в размер на 60 евро. Мярката се наложи след решението на Европейската централна банка да замрази нивото на спешната помощ за гръцките банки на нивото от петък.

Ето какво се казва в съобщението на БНБ:

„Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава следното:

Българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.



Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство.

Негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.

Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама