Мюсюлмани искат митинг в защита на "Куршум джамия" в Карлово

10:19, 29 юни 15 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искане за провеждане на протестен митинг в защита на "Куршум джамия" е постъпило в Община Карлово, съобщи кметът Емил Кабаиванов. Той поясни, че уведомлението е получено на 26 юни и в него се съобщава, че на 30 юни в Карлово "група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат митинга за "Куршум джамия" и други подобни мюсюлмански храмове в страната".

В официалното си изявление по случая кметът Кабаиванов посочва, че е упражнил правата си съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и е забранил провеждането на заявения митинг.

"Считам, че тази проява ще наруши обществения ред в общината, нещо което не мога да допусна", заяви той.. В аргументите за решението си той посочва, че "Куршум джамия" не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение. "Това че в името и се съдържа думата "джамия" не е аргумент – столичният мюсюлмански храм се казва "Баня башъ", но това не означава, че е баня. Към настоящия момент "Куршум джамия" е една от архитектурните забележителности на Карлово, но няма култово предназначение. Град Карлово има богата история през вековете, османският период е част от тази история, но е една малка част. Ето защо екип от висококвалифицирани археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около "Куршум джамия". Намеренията на учените са да проучат внимателно културните пластове, за да обогатят нашето знание за историята на Карлово през вековете, каквато е и целта на Общината. Затова смятам, че опитите да се внуши, че чрез разкопките се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени. "Куршум джамия" не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци, които искат да знаят повече за славната си история", коментира той и е категоричен, че няма да допусне някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама