От 1 юли в Разградско ще приемат документи за помощи за отопление

11:31, 29 юни 15 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 юли започва приемането на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2015/2016 г., съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Разград.

Документите ще се подават в дирекциите по постоянен адрес на кандидатите, като крайният срок за приемането им е 31 октомври.

Право на целева помощ имат всички лица и семейства, които за последните шест месеца имат доходи, по-ниски или равни на диференцирания минимален доход за отопление.

В молбата-декларация задължително трябва да се посочи видът на ползваното отопление в домакинството - парно, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

При отопление с топлоенергия, помощта се отпуска, като сумите се превеждат на даденото топлофикационно дружество. Когато потребителите се отопляват с електроенергия или природен газ помощта се предоставя във вид на парична стойност. В случаите на отопление с твърдо гориво, помощта може да се предостави в пари на право имащото лице, което само решава как и от къде да си закупи твърдо гориво, или при изрично заявено желание от негова страна на търговец, осъществил доставката.

Целева помощ за отопление се предоставя за период от 5 месеца - от ноември до март.

Помощта за твърдо гориво, природен газ, електроенергия се изплаща по следния начин: за месеците ноември и декември - не по-късно от края на месеца, следващ този на издаване на заповедта, с която се отпуска помощта, до края на януари 2016 г. , за месеците януари, февруари и март.

Месечният размер на целева помощ за отопление се определя на база равностойността в лева на 350 квтч електроенергия (250квтч дневна + 100квтч нощна), по осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители, в началото на отоплителния сезон.

Остава в сила едно от условията за отпускане на помощта - преценка стойността на сделката от прехвърляне, продажба на жилищен, вилен, селскостопански или горски имот срещу заплащане извършени през последните 5 години от датата на подаване на молба-декларацията, която не трябва да надвишава 3 900 лв., уточняват от социалното ведомство.

През миналия отоплителен сезон общият брой подадени молби на територията на област Разград е бил 9 165, а помощи за отопление са получили 7 394 лица и семейства, припомнят от регионалната дирекция.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама