Транспортът в Атина става безплатен до 6 юли

11:48, 29 юни 15 / Свят 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От понеделник до 6 юли, общественият транспорт в Атина става безплатен, обяви зам.-министъра на транспорта, инфраструктурата и комуникационните мрежи на Гърция Христос Спирдзис, цитиран от в. "Етнос" и "Нюз.ин". 

Мярката се взима за да се намалят проблемите на жителите на многомилионния град по време на банковата ваканция и ограниченията за теглене от банкомати до 60 евро на ден от гръцките банкови карти.

Министерското решение важи за метрото, градските автобуси, електрическата железница и тролеите в гръцката столица, но не и за транспорта, свързващ столицата с предградията, и до междуградския транспорт. Платено остава пътуването в Солун и другите градове в провинцията, където градските превози се извършват от частни компании, работещи по договори общините.

Решението ще струва на правителството около 4 млн. евро. 

Гръцкото правителството реши да затвори гръцките банки от днес до 6 юли. Тегленето на пари от банкоматите е ограничено до 60 евро на ден. Изключение се прави за пенсиите, които могат да се изтеглят в пълен размер.

Чуждестранните посетители на Гърция няма да имат проблеми с тегленето на пари от банкоматите, стига картите им да са издадени от чуждестранни банки. За тях ограничението от 60 евро на ден не важи, увери правителството на Гърция туристите.

„Всички, които посещават или имат намерение да посетят Гърция, трябва да бъдат информирани за това, че мерките, въведени от правителството относно контрола на капитала, няма да се разпростират върху тези, които желаят да извършат транзакции или да изтеглят пари през банкомат, използвайки кредитна или дебитна карта, издадена в тяхната страна“, се посочва в съобщение на пресслужбата на гръцкото правителство.

По време на принудителната банкова ваканция ще бъде преустановено начисляването на лихви по задълженията, които трябва да бъдат изплатени в конкретния период. Сроковете на падеж, представяне и изплащане на чекове, както и съдебните срокове по финансови задължения също се отлагат за периода след възстановяването на функционирането на банките, съобщава grreporter.info.

С решение на Сметната палата се позволява одобряването на плащанията, които са свързани със защитата на обект от държавен или социален интерес, като например плащане на разходи за медицински услуги в чужбина или внос на медикаменти.

Клоновете на чуждестранните банки в Гърция също ще бъдат затворени до 6 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама