Промените в ЗСВ остават за есента

11:56, 29 юни 15 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има смисъл да се изчака и месец август, за да се чуят забележките на магистратите по предлаганите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Конституцията, които вървят в пакет. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва в съвместна дискусия със съдии от Апелативния съд и 6-те окръжни съдилища във Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра.

По думите на Иванов измененията ще отговорят на общите цели, които си поставя реформата в съдебната система и не е необходимо да се избързва, а е добре първо да се чуят мненията на възможно най-голям брой магистрати, които предвид опита си, ще предложат оптимално работещи текстове. Предстоят поредица от кръгли маси, резултатите от които ще бъдат изнесени публично, преди законопроектите да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

Проведените до този момент дискусии са били изключително полезни, като вече се очертават основните неясноти и недостатъци на текстовете, подчерта правосъдният министър.

Промените в ЗСВ предвиждат повече независимост на редовите прокурори и самоуправление на съдиите.  Очаква се с тях да отпаднат предварителните прокурорски проверки, да бъде закрита Върховната административна прокуратура и да започнат задълбочени проверки за почтеност на магистратите.

В тази връзка на дискусията във Варна стана ясно, че съдиите са за внимателно детайлизиране и уточнение на текстовете, така че професионалните качества и опитът да са акцент, като се избегне толерирането на магистрати заради организаторски и обществени функции за сметка на доказания професионализъм. Акцент бе поставен върху новостите около кариерното развитие на съдиите и прокурорите и възможността им за преместване в различни структури, което не трябва да води до толериране на хора, които не са добри професионалисти.

Измененията предвиждат и общите събрания на магистратите да имат право на глас при избора на началници. По този въпрос се предлагат възможности за оптимизиране на организацията чрез въвеждане на електронно гласуване и видеовръзка при изслушване на кандидатите.

Проектът предвижда, ако главният прокурор не изпълнява функциите си, да има механизъм за отстраняването му. Сред новостите е и процедура по снемане имунитета на магистратите.

Организатор на дискусията, която се провежда в зала "Пленарна" на Община Варна, са съдиите от Варненския апелативен район. Припомняме, че от Окръжната прокуратура във Варна вече излязоха със становище, че някои от промените не са добри и дискриминират държавните обвинители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама