Община Пловдив прекрати поръчката за проектиране на Южния обходен колектор

12:18, 29 юни 15 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив прекрати процедурата за изготвяне на работен проект за Южен обходен канализационен колектор, съобщи за Пловдив Topnovini.bg ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски.

Решението за откриване на процедурата по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП бе да бъде поканено СД "Марк-91 - Маркови и сие". Според предмета на поръчката с конкретното договаряне се възлага на фирмата изготвянето на работния проект на Южния обходен колектор, като е налице и изготвено оптимизиране на част от обекта. Община Пловдив се обосновава за решението си да пристъпи към пряко договаряне с факта, че дружеството е направило промените в проекта.

Агенцията по обществени поръчки (АОП) обаче е излязла със становище, че от приложеното техническо задание за Южния обходен колектор става ясно, че по същество се предвижда цялостно проектиране - разработване на идеен проект и ПУП/схема канализация и работен проект. Т.е. може да се заключи, че се предвижда изготвяне на нов проект.

Освен това от техническото задание е видно, че изходните данни за изготвянето на новия работен проект обхващат устройствени и специални разработки, които включват освен алтернативните решения за Южния обходен колектор (изготвен от инж. Ангел Марков) и други работни проекти, които не са изготвени от него като поканено лице. "В тази връзка не може да се приеме, че коментираната дейност не може да се възложи чрез конкурентна процедура и че договарянето се явява единственият възможен способ за постигане на търсения резултат", гласи становището на АОП.

Според Агенцията изборът на процедура с пряко договаряне не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и представените доказателства са недостатъчни.

"Прекратяваме процедурата по чл. 90, като ще изискаме от инж. Ангел Марков допълнителна документация", поясни инж. Кацарски. По думите му Общината ще прецени дали новата процедура по ЗОП ще бъде обявена отново с пряко договаряне, или ще се върви към открита поръчка чрез конкурентна процедура.

Припомняме, че на 1 юни т.г. кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи, че Общината е подписала договор за проектиране на Южния обходен колектор. Становището на АОП за осъществен предварителен контрол обаче носи дата 2 юни 2015 г., т.е. ден по-късно, след като градоначалникът се похвали, че е сключил контракта с пряко договаряне.

Цената за проектиране на Южния обходен колектор е малко над 600 хил. лв. Проектът включва участъка от бул. "Свобода" до Пречиствателната станция в Пловдив със съответните разклонения към кварталите "Христо Ботев", "Коматево", "Беломорски", "Остромила", както и връзки с Браниполе, Храбрино, а по-късно и Белища, Брестник и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама