Меглена Кунева: България е на челните места в ЕС по жертви на трафик на хора

12:43, 29 юни 15 / Политика 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на челните места в ЕС по брой граждани, станали жертва на трафик на хора. Това каза вицепремиерът и зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева. Тя обясни, че трафикът на хора е свързан с проблеми като нелегалната миграция и каналджийството на бежанци през територията на България.

"Трябва да засилим нашите усилия по границите и в страната, но също и по линията на международното сътрудничество. Тези престъпления, поради своя характер, не могат да бъдат други, освен транснационални. За това общите действия в борбата с трафика на хора на европейско ниво, са от ключово значение за ограничаването на това престъпления“, каза Меглена Кунева. Тя подчерта, че политиките за противодействие на трафика на хора трябва да са водещи за България и за ЕС.

"Страната ни е ратифицирала всички международни и юридически обвързващи документи и е създала национална законодателна рамка за борба с този феномен. От 2003 г. престъплението е включено като състав от Наказателния кодекс. Полагат се грижи за лицата, които са жертви на трафика, а те са най-вече деца и жени", каза още Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама