Съдебната реформа се отлага за есента

12:57, 29 юни 15 25 891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има смисъл да се изчака и месец август, за да се чуят забележките на магистратите по предлаганите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Конституцията, които вървят в пакет. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва в съвместна дискусия със съдии от апелативния съд и 6-те окръжни съдилища във Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра,предаде репортер на Варна Topnovini.bg.

Според Иванов остават няколко седмици до края на парламентарната сесия и „в този смисъл бързането да се внесе законопроекта в парламента само за да отбележим този факт, няма особена смисъл“.

Първоначалното намерение на правосъдното министерство, което представи поправките в закона в последните дни на м.май, беше да остави месец – месец и половина за общественото им обсъждане и след това да ги внесе в Министерския съвет. Текстовете са обвързани и с предложените промени в Конституцията, за които до момента от ГЕРБ не могат да осигурят необходимото минимално мнозинство от 160 депутатски гласа.

По думите на министъра измененията ще отговорят на общите цели, които си поставя реформата в съдебната система и не е необходимо да се избързва, а е добре първо да се чуят мненията на възможно най-голям брой магистрати, които предвид опита си, ще предложат оптимално работещи текстове. Предстоят поредица от кръгли маси, резултатите от които ще бъдат изнесени публично, преди законопроектите да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

Проведените до този момент дискусии са били изключително полезни, като вече се очертават основните неясноти и недостатъци на текстовете, подчерта правосъдният министър.

Проектът предвижда разделянето на ВСС на две колегии, възможност за отстраняване на главния прокурор, отпадане на случайното разпределение на преписки в прокуратурата, повече самоуправление за съдиите, мерки за почтеност на магистратите и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама