Община и частна компания обезопасяват рушаща се държавна сграда в Тервел

13:19, 29 юни 15 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решение за обезопасяване на рушащата се в центъра на Тервел е взел Общинският съвет, като общинските съветници единодушно са подкрепили предложението на кмета Живко Георгиев да се даде възможност на търговски дружества да монтират изцяло за своя сметка предпазни елементи върху външните стени на сградата. БТК ЕАД е приело предложението да изработи метална конструкция, покрита с щампована мрежа, за централната фасада, като след това съоръжението бъде дарено на общината.

Рушащата се сграда е собственост на Министерството на правосъдието и е в близост до най-голямото училище в Тервел. Тя е изключително опасна за децата, предупреждават от кметската управа.  В миналото е  принадлежала на БКП. През 2001 година Министерски съвет я предоставя на Министерство на правосъдието с идеята в нея да се устроят всички звена на това ведомство – съд, прокуратура, агенция по вписвания. Това обаче не се случва и празната сграда започва да се руши. Вече липсват врати, прозорци, падат външни облицовки, мазилки, части от зидове, ронят се бетонни конструкции. Зданието има два входа, които са изцяло отворени и всеки ден през учебната година има опити на ученици да влязат. В училището учат близо 800 деца от Тервел и близките села при целодневна форма на обучение, пояснява кметът на Тервел. По думите му ситуацията ще бъде още по-опасна през лятната ваканция, когато надзорът над децата ще се осъществява само от родителите.„

Настоящото общинско ръководство неведнъж е инициирало преписки и провеждало срещи с Министерство на правосъдието, като през последните две години акцентът е върху необходимостта от обезопасяването й – минималното, което може да се направи , за да се минимизира опасността от нея, посочват от общинската управа. По една или друга причина обаче и такова обезопасяване не е финансирано. Сградата, която е триетажна, със застроена площ от 5700 кв.м. и с осем външни стени, е с голяма площ на фасадите, а всички те са опасни, поради падащи облицовки, части от зидария, мазилки и пр. Това е наложило на общинското ръководство да търси нестандартно решение, посредством което да постави началото на един процес, който цели да се преустанови прекия достъп на деца и граждани до рушащите се елементи.

Усилията на общинското ръководство ще бъдат пренасочени към търсене на решения за обезопасяване на останалите фасади на сградата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама