Награда за проект на паметник на Хан Крум дава община Велики Преслав

13:31, 29 юни 15 / Култура 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Велики Преслав обяви конкурс за идеен проект за “Паметно място, посветено на Хан Крум”. Предложенията могат да се правят до 29 юли. На 30 юли ще бъде обявен проекта – победител в конкурса.

Паметникът ще бъде издигнат край село Хан Крум. Мястото на което ще бъде паметника е поземлен имот - общинска собственост в землището на с. Хан Крум с площ 6,100 дка.

Теренът е разположен по протежение на общински местен път представляващ подход към селото, което е благоприятно за проектиране на автомобилния подход до мемориала, включително проектиране на място за паркиране на автомобили.

Основната задача, която се поставя с изграждането на паметника на Хан Крум е да се създаде привлекателен център като отправна точка за туристическата дестинация „Велики Преслав” и археологически обект „Аул на Хан Омуртаг”.

За отличените идейни проекти са предвидени награди. Първата е в размер на 1 500 лева, втора награда – 1 000 лв., трета награда – 500 лв.

Идеята за изграждане на паметник на Хан Крум е от 2011 година, когато се навършиха 1200 г. от победата на хан Крум над император Никифор I Геник.. Тогава Инициативен комитет от патриоти настоя за съграждане на монумент на великия държавник и пълководец.

Колко пари ще са необходими за осъществяването на дългогодишната идея ще стане известно, след като бъде изготвен идеен проект на монумента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама