Трудностите, с които може да се сблъскате в Гърция

13:32, 29 юни 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Министерството на външните работи посътветва българите, които ще пътуват за южната ни съседка да носят пари в брой, заради банковата ваканция.

Препоръката беше направена, въпреки че от гръцка страна увериха, че туристите в страната няма да имат проблеми с тегленето на пари от банкоматите, стига картите им да са издадени от чуждестранни банки. За тях ограничението, от 60 евро на ден, което е наложено за гърците, не важи.

Гръцкото правителство пояснява за туристите, че кредитните и дебитните карти могат да се използват нормално за покупки на пос-терминал в Гърция до предвидения от договора на картодържателя размер. Плащания през интернет или телефон се извършват без ограничения, ако сметката, към която се прехвърлят пари, е в Гърция.

Няколко полезни съвета, които експертите дават за туристите.

Трябва да предвидите, че кризисната ситуация с банките в Гърция, няма да позволява да ползвате каквито и да било банкови услуги в рамките на следващата седмица.

Експертът по туризма Румен Драганов, подчерта пред София Тopnovini.bg, че трябва да внимавате и за парите, които носите в себе си, тъй като е напълно възможно да станете обект на крадци.

Друга препоръка е да заредите целия си резервоар, тъй като макар и малка възможността да не можете да заредените на гръцка бензиностанция до края на седмицата съществува. По думите на Драганов това е малко вероятно но „в такъв момент ситуацията в Гърция ще се мени на всяка минута“.

Напълно възможно се оказва и ако сте платили туристически пакет за Гърция, да не получите всичко, което е посочено вътре.

„Твърде вероятно в тази среда да има и недобросъвестни търговци, които да събират пари на туристи и след това да се оправдават с кризата, за това че не са им предоставени туристическите услуги, така че туристите трябва да бъдат много внимателни в тази ситуация“, предупреждава Драганов.

Той посочва, че са възможни и измами. Парите, които плащате за организирана почивка в Гърция се превеждат по банков път. За това съществува и вероятност те изобщо да не стигнат до хотела, в който ще почивате.

Днес правителството а Гърция взе решение градският транспорт през следващата седмица да е безплатен. Експертите обаче посочват, че трябва да сте на ясно, че това важи само за Атина. В останалите градове услугите на градския транспорт ще се заплащат.

За българите, които живеят в южната ни съседка, експертите предупреждават, че по време на принудителната банкова ваканция ще бъде преустановено начисляването на лихви по задълженията, които трябва да бъдат изплатени в конкретния период.

Сроковете на падеж, представяне и изплащане на чекове, както и съдебните срокове по финансови задължения също се отлагат за периода след възстановяването на функционирането на банките.

Румен Драганов посочи, че ситуацията ще доведе до отлив на български туристи в Гърция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама