Инспекцията по труда провери 72 фирми в Шуменско през юни

13:48, 29 юни 15 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекцията по труда(ИТ) в Шумен е извършила проверки в 72 фирми през месец юни. За първи път са проверени 17 предприятия, съобщиха от дирекцията.

През периода са постъпили 22 сигнала за нарушения на трудовото законодателство. Решени са 31 сигнала с проверка на място. 60 са предприятията, които са утвърдили програма за минимизиране на риска, като в две от тях тя е изготвена след предписание на инспекцията.

Постъпили са 2 искания за издаване на разрешение за работа на непълнолетни лица. Детският труд е забранен и се ползва със специална закрила от българското законодателство, уточниха от ИТ.

Непълнолетните лица могат да бъдат наемани на работа след издадено разрешение от трудовата инспекция за всеки отделен случай. Забранено е назначаването им на работа, която е извън техните физически или психически възможности, свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие.

ьПриемането на работа на непълнолетни без разрешение от ИТ е обявено за престъпление. Деянието е криминализирано и в Наказателния кодекс е предвидена санкция – лишаване от свобода и глоби за работодателите, които наемат лица без разрешение.

Общо през юни констатираните от инспекторите нарушения са 420, като най-многобройни са пропуските по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 212 бр. По трудовите правоотношения са установени 208 нарушения, най-честите са по възникване на трудовите правоотношения – 88 бр. по заплащането – 24 броя, работното време и др.

Спрямо нарушителите са предприети 385 принудителни административни мерки.

За периода са дадени 385  задължителни за изпълнение предписания , съставени са 24 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 20 наказателни постановления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама