Високотехнологичен агропарк в "Гладно поле" иска Реформаторският бизнес блок

14:04, 29 юни 15 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високотехнологичен агропарк, който да превърне Пловдив в мащабен център на аграрните и хранителните технологии на Балканите, може да бъде изграден в зоната на "Гладно поле", заявиха от Реформаторския бизнес клуб (РБК).

"Този проект може да се финансира с 80-те млн. лв., които Пловдив ще получи по програма "Региони в растеж". В това отношение градът ни е "напред", защото развитието на зоната е предвидено в утвърдения интегриран план за градско възстановяване и развитие. Възможности за финансиране има и по "Джесика", и по други финансови механизми", заяви председателят на РБК Румен Хорев.

Според инж. Хорев усилията трябва да бъдат насочени най-вече към развитие на района около "Гладно поле", който да даде тласък на икономиката в града. По думите му през последните години в Пловдив бяха създадени работни места, и то предимно в индустриалните зони около града, но те не предлагат много възможности за работа на интелигентните и високоплатени специалисти.

"Ние предлагаме замислената високотехнологична зона в "Гладно поле" да бъде създадена като агротехнолотичен парк, а не както в София - в областта на IT индустрията", уточни инж. Хорев. Според него Пловдив е най-подходящото място за развитие на аграрните, хранителните и биотехнологиите.

"Този проект е залегнал в програмата за управление на Реформаторския блок. Разграничаваме се категорично от идеята на сегашното управление за разширяване границите на община Пловдив със съседни населени места, това е чист популизъм", заяви от своя страна арх. Иван Делчев. На практика Пловдив контролира чрез бизнеса и услугите си много по-голяма територия от тази, с която разполага, поясни той. Затова и идеята на РБК е създаването на един "Агротехфуд клъстер", който да обединява групи дейности, намиращи се и в съседните общини и контролирани от бизнес център в Пловдив.

Територията на "Гладно поле", която в момента все още е заета от военни имоти, е изключително голяма, като капацитетът на зоната е 30 хил. работещи жители. Става въпрос за бизнес иновация, която и демографски, и от гледна точка на работните места ще обедини голяма част от пловдивския бизнес в сферата на хранителните технологии. Наличието на единствения в България Аграрен университет и на Университет по хранителни технологии превръща града в изключително подходящо място за това.

"С реализацията на проекта ще стане възможно управлението на процеса на агропроизводството в региона чрез консултации, борса, научни съвети. По този въпрос сме водили разговори с хора от Община "Марица", която е изключително развита в това отношение", поясни арх. Делчев.

"Надяваме се да бъдем подкрепени и от Община Пловдив. Обичайната практика е бизнесът да прави нещо, а след това управляващите да го подкрепят", коментира инж. Хорев. По думите му бизнесът е готов да дофинансира създаването на тази високотехнологична агрозона и именно това се цели със създаването на специализирания клъстер. Университетите, макар и с далеч по-малки финансови възможности, също ще се включат, като тяхната инвестиция ще е човешкият потенциал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама