Бизнес климатът през юни се влошава, отчитат от НСИ

14:27, 29 юни 15 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общият показател на бизнес климата през юни се понижава с 0,7 пункта, спрямо нивото си месец по-рано, сочат актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тези данни бизнес климатът в България се влошава за първи път тази година.

По-неблагоприятен бизнес климат е отчетен в търговията на дребно и сектора на услугите, а в промишлеността и строителството показателите са приблизително същите като предходния месец. Според данните на НСИ има лек спад на производствената активност, но като цяло предприемачите в двата сектора остават оптимисти за предстоящите месеци. По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

По-песимистични са данните за бизнес климата за търговията на дребно, който се понижава с 2,7 пункта през юни спрямо май. Причините са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Прогнозите на търговците за следващите шест месеца обаче са благоприятни. Същевременно очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца също са оптимистични. Продажните цени, според очакванията на търговците, ще останат без съществена промяна през следващите месеци.

Бизнес климатът в сектора на услугите също е с понижение от 0,9 пункта, поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията на предприемачите по отношение на настоящото търсене на услуги са по-резервирани. Освен това при очакванията им за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм. Според анкетата на НСИ основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

В промишлеността и строителството бизнес климатът остава без промяна през юни. Анкетата на НСИ регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, а очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама