Уволниха програмния директор на БНР (допълнена)

15:41, 29 юни 15 25 999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмният директор на БНР Иво Тодоров е бил уволнен днес. Това съобщи самият той на страницата си във Фейсбук.  Изгонването от поста станало по познатия начин - въвели ново изискване, на което той не отговаря.

Публикуваме целия текст на публикацията без редакторска намеса:

Скъпи приятели, Току-що бях принуден да приема моето уволнение като Програмен директор на БНР. УС на БНР внезапно реши днес, че Програмният директор на БНР трябва да има висше образование "магистър" по Публична администрация. И ми беше даден срок до 16.00 ч. да представя диплома, като се знае, че нямам такава. Това беше целенасочен ход, за да бъда игнориран. Единствените ми "грехове" са, че не подписах контра-подписката в подкрепа на УС и сезирах ЕК за разпределението на парите по Евранет Плюс... На печелившите, честито!

От Българското национално радио потвърдиха пред София Topnovini.bg информацията за уволнението на Иво Тодоров, както и обстоятелствата около внезапно изисканата диплома. Част от служителите на радиото смятат, че това решение не е случайно и казват, че предполагат кой има такава диплома и предстои да бъде назначен на мястото на Тодоров. Служителите визират директора на Радио "София"  Митко Димитров.

По-късно на сайта на БНР се появи съобщение, че до края на юли ще бъдат прецизирани правилата и критериите, по които се определят и изплащат хонорарите в БНР. Това е решил днес Управителният съвет на радиото с назначававането на специална комисия, която да ги изготви на базата на вече постъпили от отделните директори в радиото предложения за оптимизация.

Именно орязването на хонорарите стана повод за протестите в медията и последвалото искане за оставката на генералния директор Радослав Янкулов .Новината за освобождаването на Иво Тодоров е в края на пространното съобщение. 

„Поисках от директорите да анализират по какъв начин се определят и изплащат хонорарите в БНР в момента, дали  има пропуски и недостатъци. В УС обсъждахме, че е необходимо да предприемем съответните мерки, защото е налице определена аномалия от годишната сума за допълнителни възнаграждения на работещите в „Хоризонт“ в размер на 900 хиляди лева, почти половината от тях се усвояват едва от 23-ма колеги, а в „Хоризонт“ работят 189 души. Това ме кара да мисля, че една голяма част от останалите служители в програмата нямат възможност за изява в ефир, за да бъдат хонорувани или има друг проблем в разпределението на допълнителните възнаграждения. Освен това, за да постигнем по-справедливо заплащане в медията, продължаваме активно да работим за въвеждане на механизми за атестация на служителите и обвързването на резултатите от атестирането с разпределянето на средствата за възнаграждения, както и с кариерното израстване и развитие на работещите в БНР, обяснява генералният директор на радиото Радослав Янкулов.

Днес Управителният съвет (УС) на БНР се събра на заседание, на което бяха обсъдени предприетите мерки и действия, свързани с подобряване и оптимизиране дейността на БНР,, се казва още в съобщението. Сред тях е и мярката размерът на заплащането да е обвързан с атестация на служителите.

Решено е до края на тази седмица директорите на "Хоризонт", "Христо Ботев", "Радио София", "Мултимедийни програми" и "Музикалната къща" да свикат общи събрания, на които да бъдат избрани колегите им, които ще участват в Програмния съвет на БНР.

„Една от причините за тази стъпка е и последното социологическо проучване на „Нилсен България“, което показва, че за последните месеци БНР отстъпва на други две радиостанции в ефира. Пазарният дял на програма „Хоризонт“ е намалял със 7%, два пъти е спаднал средния рейтинг, а 3% по-малко са слушателите - от 14% през януари на 11,2% през април.  Тези данни ни карат да не губим повече време и да вземем съответните мерки, както по отношение на програмите, така и за да оптимизираме дейността на дирекция „Програмна” на БНР “, казва още Радослав Янкулов.

Относно освобождаването на програминия директор от 30 юни и „по взаимно съгласие“ се уточнява, че Управителният съвет на БНР се е обединил около констатацията, че е налице недостатъчна ефективност в работата на програмна дирекция – не се наблюдава качествено планиране и координация на националните и регионални програми, налице е неефикасност при изпълнение на процедурите за управление на европейските проекти, електронното и информационно обслужване на медията. Няма и нужното съдействие за обновяване на програмните схеми на „Хоризонт”, „Хр. Ботев”, „Радио България“, както и ясно изразени, и програмно мотивирани „летни схеми” в ефирните програми. Налице е и слабо популяризиране на резултатите от социологическите изследвания, както  и ефективното им използване за подобряване на програмното звучене на медията. Това са основните причини, заради които УС на БНР реши, че са необходими промени в ръководството и дейността на програмна дирекция.

До избирането и назначаването на нов програмен директор, всеки един от директорите на програмите на БНР ще председателства програмния съвет на радиото на ротационен принцип за срок от 3 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама