Режат лента на обновения център на Русе на 3 юли

15:52, 29 юни 15 25 1009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обновената част на Русе, свързваща новия със стария център на града, ще бъде официално открита на 3 юли. Това стана ясно по време на пресконференция днес, на която бе отчетен финала на проекта за "Благоустрояване и достъпна градска среда" от неговия ръководител и Главен архитект на Русе арх. Живка Бучуковска и зам.-кмета д-р Страхил Карапчански.

Стойността му е близо 5.4 млн. лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013г. Изпълнител е обединението ДЗЗД "Русе 2013", регистрирано във Велико Търново. С най-голям дял от 55% в ДЗЗД-то е великотърновската "ВТ ИНЖЕНЕРИНГ", следвана от русенската "Интис" ООД с 25%, а с по 10% са "ПЪТИНЖЕНЕРИНГ - ООД" и "АКВА ПУУЛС - ООД".

Общият обхват на проекта е над 23 600 кв. м. Строително-ремонтните дейности по него стартираха през април 2014 г. Краят им бе отчетен през април 2015 г.

Сред дейностите и постигнатите резултати по него е реконструиране на централната улица "Александровска" и прилежащи терени в учасъка от пл. "Свобода" до пл. "Батенберг", оформени са пешеходни зони с настилка от вибробетонни плочи в различни цветове, рехабилитирана е и улицата за автомобилно движение, реконструирани са дъждоприемните решетки, както и градината на пл. "Батенберг", където е изградена автоматизирана система за напояване на зелените площи. Освен това е реконструиран фонтана пред Регионалния исторически музей, изградени са два нови - на пл. "Хан Кубрат" и на пл. "Елиас Канети", подменени са стълбовете за улично осветление с нови с освет. тела тип фенери, монтирано е ефектно осветление на някои от местата по трите обновени площади.

За охраната в обновената част от центъра на Русе пък ще помагат и допълнително монтираните 25 камери.

Проектът бе съпътстван и от противоречиви реакции, във връзка с премахването на патината от някои от фигурите във фонтана на площад "Батенберг", появили се пукнатини по настилката на велоалея там, както и с неравности, които са попречили на правилно оттичане на водата след дъжд. Още през април бе отчетено, че се вземат мерки за своевременно поправяне на съответните пропуски, като според нормативната уредба и подписания договор, изпълнителят е длъжен и в следващите 5 години да обслужва гаранционно обекта. Въпреки това не липсваха и крайни оценки, като тези на бившия зам.-кмет Орлин Лазаров от БСП, който го описа като описа като "грубо посегателство на културата на града, грозно обслужване на интересите на някой и грозна некомпетентност".

Арх. Бучуковска уточни днес, че обектът е получил акт образец 15 на 25 март 2015, а от 5 юни 2015 г. е факт и необходимото разрешение за ползване. Изпълнени са строителния и авторския надзор на обекта, осъществен е и независим финансов одит.

За авторския надзор отговоря русенската фирма "Красиинвест" ЕООД със собственик и управител Красимира Русева. За строителния - "Билдконсулт" ООД от Русе със собственици Панайот Кърнев, Милен Горанов, Красимир Паскалев и управители - Милен Горанов и Георги Жеков. Изпълнител на финансовия одит е "Глобъл одит сървисез" ООД от София с управител Цветата Василева и съдружници американската "Глобал одит сървисиз" Лтд, Гавраил Фалков и Цветана Василева. 

"Този проект на практика надгражда обновяването на централната градска градина и предстои от своя страна да бъде надграден с планираните проекти за облагодородяване на крайбрежната зона и улиците, които свързват централната "Александровска" с кея", коментира д-р Карапчански.

Той добави, че т.нар. рязане на лентата на проекта за "Благоустрояване и достъпна градска среда" е планирано за 3 юли. Паметникът на Елиас Канети, който сам по себе си не е част от проекта, пък ще бъде официално открит на 25 юли, когато се навършват 110 г. от рождението на нобеловия лауреат, роден в Русе. Както наскоро директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова съобщи за Topnovini.bg, на събитието се очаква да присъстват 7 посланици от различни държави, културните аташета на няколко посолства, както и всички в града, изкушени по един или друг начин от културата и литературата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама