Започва работа новият Център за социални услуги в тервелското село Нова Камена

16:01, 29 юни 15 25 795 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият Център за социални услуги в с. Нова Камена бе открит днес от кмета на Община Тервел Живко Георгиев. Той бе изграден, благодарение на два последователни проекта на Общината, финансирани по Програма за развитие на селските райони по Подход ЛИДЕР, т.е чрез финансиране на проектите по стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари. Общата стойност на финансирането от МИГ е 140 000 лв. и включва инвестиции в строителство, кухненско оборудване и обзавеждане и закупуване на нов автомобил за разнос на храна. От държавния бюджет под форма на разходи за ДДС са осигурени 28 000 лв. Други 40 000 лв. осигури Община Тервел.

Центърът има кухня–майка с пълен набор професионална кухненска техника и оборудване, хладилни и фризерни съоръжения, складове за всички видове и групи продукти. Осигурен е лек автомобил за разнос на храна в с. Нова Камена и околните четири села – Кладенци, Главанци, Градница и Каблешково. Има медицински център с кабинети и манипулационна за личен лекар и стоматолог, с чакалня и санитарни възли за пациенти, както и дневен център с две помещения за работа с деца и самостоятелни санитарни помещения към него. Центърът разполага още с гараж за автомобила и добре аранжиран и озеленен двор. Осигурена е постоянна заетост на петима души от с. Нова Камена. Общината се ангажира и с осигуряване на временна заетост за още трима души, които да помагат в поддръжката на двуетажната сграда, сутеренните помещения и двора.

На откриването присъстваха още председателят на Общински съвет Тервел Калоян Енчев, зам.-председателят Стефка Костадинова, зам.-кметовете Дияна Илиева и Пламен Желязков, изпълнителният директор на МИГ Николай Манев, както и кметовете на селата, чиито жители ще ползват услугите на новия център. Гости бяха и домуващите в дома за стари хора в с. Полковник Савово, който бе открит точно преди пет години.

Тържествен водосвет за здраве и успехи на всички работещи и ползващи центъра, за хората, които са го създали и за всички гости отслужиха отците Райчо и Николай. Празничната програма продължи с изпълнения на Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица” при читалището в град Тервел  и  на групата за автентичен фолклор при читалището в с. Нова Камена. Празникът завърши с почерпка, като ястията за гостите бяха първите, приготвени в кухнята на новото социално заведение.

Центърът за социални услуги в с.Нова Камена е вторият от общо три центъра , които Община Тервел изгражда в периода 2013-2015 година. В края на 2014 година отвори врати центърът за социални услуги в с.Коларци, а в началото на м.септември ще бъде готов за работа с потребители и центърът за социални услуги в с.Поп Груево. И трите центъра са резултат от общинската политика за приоритизиране на социалните услуги за хората от малките села в Тервелско, намерила отражение в стратегията за местно развитие на Местната инициативна група ( МИГ).Проектите за трите социални центъра са изработени и управлявани от служители на Община Тервел  от екип с ръководител зам.-кмета Дияна Илиева.

На първи юли центърът в Нова Камена ще започне работа с първите 30 потребители – възрастни хора от селата Нова Камена и Кладенци. Продължава записването на желаещите да ползват услугата в петте села. От началото на новата учебна година в центъра ще се подготвя и храна за петте детски градини в селата в района на новия център.

Пред жителите на селото днес кметът Живко Георгиев представи идеята на общинското ръководство и на местната общественост за следващата инвестиция в с. Нова Камена - визуализация на проекта за изграждане на нов църковен храм в с.Нова Камена – Храм „Рождество Богородично”. Изпълнителят на строителните работи на центъра, управителят на фирма „Дъга – Апостол” ЕООД – Добрич, дари 1000 лв. за заплащане на част от проекта за новата църква.

       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама