Зафиров от БСП-Бургас ще поиска оставката на военния и външния министър

16:03, 29 юни 15 / Политика 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският депутат от Българската социалистическа партия Атанас Зафиров заяви по категоричен начин, че още тези дни ще поиска оставката на двама министри от сегашния кабинет на правителството. Това ще бъдат тези на министъра на отбраната Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов. Повод за исканата оставка е разполагането на военни бази на НАТО на българска територия. Това стана ясно на пресконференция на българската Столетница в морския град.

„Съжалявам, че по време на пленума на БСП, който се проведе вчера, моето предложението за искането на оставка на военния и външния министър не беше прието. През изминалата седмица те двамата не дадоха нито един удовлетворителен отговор на всички въпроси, които им бяха зададени в това число и от трибуната на Народното събрание, на пресконференции и къде ли не по отношение на натовските бази у нас. Смятам, че това е доста сериозно основание за искането на оставки. Моят подход не беше приет от БСП, но въпреки всичко аз използвам тази пресконференция, а най-вероятно и от Народното събрание ще поискам оставките им”, обясни пред медиите в морския град Зафиров.

По думите на депутата от БСП Русия не може да се счита за заплаха за България и българите. Но това не означавало, че страната ни не се нуждае от национална политика в областта на сигурността. Според Зафиров нито един от двамата министри не е дал удовлетворителен отговор на всички въпроси, които са им били зададени, в това число и от трибуната на Народното събрание по отношение на военните бази на НАТО.

„Абсурдно е в една свободна и суверенна държава, каквато е България ние да научаваме от медиите, а още по-лошо да научаваме от чужди високопоставени, дипломатически военни източници какви са намеренията на нашите съюзници от НАТО спрямо разполагането на военна техника в България. Смятам, че и двамата министри продължават да дължат отговори най-вече на големия въпрос  с какъв акт и с какъв мандат тази техника ще бъде разположена в България. Защото оправданието със споразумението от 2006 година не издържа. В него изрично е казано, че такова нещо става на базата на консултации с българското правителство”, допълни още Зафиров.

Депутатът обясни, че на тях е бил даден отговор дали е имало подобни консултации, в какъв формат са били те, кога и къде са направени, и с какви ангажименти са били поемани. „И в крайна сметка никой не може да даде точна статистика каква техника ще бъде разположена в България. Големият въпрос тука е какво е основанието за това разполагане. Ние не приемаме констатациите, че тази техника трябва да бъде като някакъв своеобразен отговор на някаква въображаема руска заплаха. Ние смятаме, че такава заплаха няма, нещо повече смятаме, че тези бази не само няма да генерират сигурност, напротив те ще генерират напрежение”, каза  Зафиров.

От БСП стигат още по-далеч в разсъжденията по темата, като според тях въпросните бази могат да станат и обект на терористични атаки, като се осланят на преценки на Пентагона.

 „Това не е моя констатация, а на Пентагона, която се изразява във факта, че беше засилена степента на готовност и на тревога в американските бази по целия свят в отговор на опасност от терористични атаки, най-вече от страна на ислямска държава”, сподели още бургаския депутат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама